naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Nu volgens het boekje?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | vrijdag 22 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 184x

De jonge havik verdwijnt met een salto hangend aan een tak en bijna iedereen denkt... die zien we nooit meer terug. Het is een echte takkeling (lees: puber) die nog veel moet leren. Het jong is namelijk nog erg kwetsbaar, vooral in deze risicovolle levensfase.

Dat de takkeling nu, een week na het spectaculaire uitvliegen, weer op het nest voor de camera verschijnt is mooi. Het gaat goed met het jong!

Vooruitblik

Volgens het boekje komt de takkeling weer geregeld op het nest om te eten en uit te rusten. Maar de havik zal ook net zo vaak buiten het beeld van de camera zitten. Wachtend op zijn ouders, met hopelijk een dikke vette prooi. De komende 30 tot 60 dagen is het haviksjong namelijk nog steeds afhankelijk van de ouders en blijft dan ook roepen om voedsel. Nieuw is dat het jong gedurende deze periode zelf ook gaat proberen een prooi te verschalken.

Vandaag, vrijdag is het jong 43 dagen oud. Als je een paar dagen niet naar de webcambeelden hebt gezien, moet je soms even goed kijken of nou het vrouwtjeshavik of het jong voor de camera zit. Volgens mij is het jong namelijk ook een vrouwtje en weegt ze nu ongeveer 1000 gram met een spanwijdte van 110 cm. Dat is mijn schatting, ik kan er uiteraard naast zitten.

Eén ding is wel zeker, het jong gaat steeds meer op de ouders lijken. Haar druppelvormige kleed op de borst zorgt er nu dan ook nog voor dat ze prima te herkennen is en wij met plezier haar avonturen volgen.

Een fijn weekend allemaal en veel kijkplezier!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht