naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Uilskuikens groot en klein   *   Zaterdag zijn de jonge steenuilen geringd.   *   Derde eitje bij huiszwaluw.   *   Zaterdag worden de jonge steenuilen geringd.   *   Brunch bij de slechtvalkmeiden
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Nu volgens het boekje?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | vrijdag 22 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

De jonge havik verdwijnt met een salto hangend aan een tak en bijna iedereen denkt... die zien we nooit meer terug. Het is een echte takkeling (lees: puber) die nog veel moet leren. Het jong is namelijk nog erg kwetsbaar, vooral in deze risicovolle levensfase.

Dat de takkeling nu, een week na het spectaculaire uitvliegen, weer op het nest voor de camera verschijnt is mooi. Het gaat goed met het jong!

Vooruitblik

Volgens het boekje komt de takkeling weer geregeld op het nest om te eten en uit te rusten. Maar de havik zal ook net zo vaak buiten het beeld van de camera zitten. Wachtend op zijn ouders, met hopelijk een dikke vette prooi. De komende 30 tot 60 dagen is het haviksjong namelijk nog steeds afhankelijk van de ouders en blijft dan ook roepen om voedsel. Nieuw is dat het jong gedurende deze periode zelf ook gaat proberen een prooi te verschalken.

Vandaag, vrijdag is het jong 43 dagen oud. Als je een paar dagen niet naar de webcambeelden hebt gezien, moet je soms even goed kijken of nou het vrouwtjeshavik of het jong voor de camera zit. Volgens mij is het jong namelijk ook een vrouwtje en weegt ze nu ongeveer 1000 gram met een spanwijdte van 110 cm. Dat is mijn schatting, ik kan er uiteraard naast zitten.

Eén ding is wel zeker, het jong gaat steeds meer op de ouders lijken. Haar druppelvormige kleed op de borst zorgt er nu dan ook nog voor dat ze prima te herkennen is en wij met plezier haar avonturen volgen.

Een fijn weekend allemaal en veel kijkplezier!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht