Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het is nu officieel: een trotse Ma2 ! (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Nu het langverwachte ei er is…

Titia Bijwaard | donderdag 11 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

…beginnen de zorgen! De slechtvalk, grote Canadese gans en zeearend hebben laten zien dat het niet vanzelfsprekend is dat een zorgvuldig gelegd ei ook gaat uitkomen. Er zijn vaak kapers op de kust, het ei kan stuk gaan. Of er zijn andere omstandigheden die het ei of zelfs het gehele nest bedreigen.
Omgewaaid buurtnest met slachtoffer (5 juli 2023) en het nieuwe nest: zie verslag onder 'Helaas ook hier'

 

Zoals een storm

Eind maart had een hevige storm in Spanje ernstige gevolgen voor een populair ooievaarsnest waar een webcam van SEO/BirdLife op gericht staat. Te zien is hoe sterke windstoten het nest en de ooievaar optillen terwijl deze de eieren uitbroedt. In het vervolgfilmpje is zelfs te zien hoe daarna één van de eieren uit het nest rolt omdat de beschermende takkenrand is weggewaaid.

 

Helaas ook hier

Vorig jaar heeft zich bij een ander ooievaarsnest in de Rottige Meente een vergelijkbaar stormdrama afgespeeld. Op 5 juli 2023 (de dag nadat van ons ooievaarsnest de jongen waren uitgevlogen) raasde zomerstorm Poly over ons land en in die storm sneuvelde dat andere ooievaarsnest. De nest’gastheer’ doet verslag:

Op dat moment waren de vier ooievaarsjongen alleen op het nest. Ze waren inmiddels groot genoeg om zelfstandig op het nest te zijn, terwijl hun ouders druk bezig waren om in de buurt te foerageren.

Eén van de vier ooievaarsjongen was op slag dood door de klap waarmee het nest omviel. De andere drie, waarvan twee redelijk groot en een derde wat kleiner, liepen verdwaasd door de tuin (zie foto).

We waren in shock. Wat moesten we doen? Allereerst natuurlijk proberen om de jonge ooievaars te redden. Van buren hadden we gehoord dat zij in het verleden ooievaars hadden opgevangen. Daar zijn ze liefdevol in een volière van voedsel voorzien. En wat ging het goed met de jonge ooievaars!

Het werd tijd voor vliegoefeningen en om de wereld buiten de volière te verkennen. Eenmaal buiten gingen ze vrij snel naar de nok van het dak. Op een gegeven moment kon je rond de boerderij van de buren wel een stuk of tien ooievaars zien: de vijf ouders en jongen van hun eigen nest en de drie opgevangen stormslachtoffers. En (waarschijnlijk) ook hun ouders. Op de foto is te zien dat er nu een stevig nieuw ooievaarsnest staat waarop gelukkig ook alweer door het vertrouwde ouderpaar wordt gebroed.

 

Zomerstorm Poly en winderige herfstdagen 2023 in de Rottige Meente (video Titia Bijwaard, soundtrack iMovie 'Spatial Awareness' - Charlie White)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs