Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nooit gewoon

Roos Tol | dinsdag 30 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 973x

Op 4 maart ging bij de voedertafel de webcam aan. Wat konden we verwachten? Mezen, spechten, vinken, holenduif. Eekhoorn! Die hebben we hier bijna dagelijks gezien. In de chat zaten trouwe kijkers toegewijd te noteren wat er wanneer langs kwam. Gaandeweg wordt zo’n chatgelegenheid een echt clubhuis.

Je leert niet alleen de vogels maar ook elkaar een beetje kennen.

Wat hebben we veel langs zien komen hier! De beloofde vogels maar daarnaast ook verrassingen, zoals de sperwer. Kauwen en kraaien. Merels, mussen, boomklever. Eén en zelfs twéé eekhoorns. Egel en kat. Vreemde vogels zonder vacht of veren. Waarvan Peter er één is, en die wil ik bij deze zeer hartelijk dank zeggen voor de gelegenheid dit alles mee te maken en voor de goede zorgen en ook de inspirerende invulling van deze voedertafel.


Buiten beeld

Rondom dit stukje “stiltegebied” is geweldig veel gebeurd, mooie en droevige gebeurtenissen. Dan bedoel ik bij de andere webcams, die zich weliswaar niet hier rond de tuin bevinden, maar door het hele BDL-gebeuren lijkt het soms wel zo. Voor mijzelf waren er twee gebeurtenissen die me diep hebben ontroerd. Manke baby Bosuil die uiteindelijk naar een opvangcentrum ging. En baby Kauw, die zo jammerlijk in de klauwen van de Kerkuil terecht kwam. Twéé dagen en onze kauw was uitgevlogen.
Zo gaan die dingen.
Dat wij ze mogen meebeleven is deel van de kracht van Beleef de Lente.
Maar we moeten nooit vergeten dat we enkel meekijken. Wij zijn niet de Goden die beslissen over leven of dood. De Natuur beslist.


Doe-het-zelf

En de Natuur heeft altijd gelijk. Het grootste probleem zijn wij homo sapiens. We verstoren zóveel, dat steeds meer dingen niet meer kloppen.

Nu het seizoen ten einde loopt, wil ik alle trouwe bezoekers uitdagen en uitnodigen om naar buiten te gaan, om In Real Life te beleven. Ook als het regent. Ook als het waait of koud is. Ook met je kinderen, kleinkinderen, de hond van de buren.
Als het buiten echt niet te doen is, zijn er nog prachtige/leerzame vogelboeken en leuke online cursussen van de Vogelbescherming. Voor de lange winteravonden. Als het ooit nog winter wordt.
En vanzelfsprekend: creëer je eigen vogelparadijs. Postzegelformaat of park, dat maakt niet uit. Je kan er zelfs advies bij krijgen van de Vogelbescherming, als je wilt.

Nooit gewoon

Ik wil tot slot voorstellen dat we de term “gewoon” helemaal afschaffen.
Het leven is nooit “gewoon”, het ontstaan ervan niet en niets van alles om ons heen is ooit “gewoon”.
Zullen we dat met elkaar afspreken?

Iedereen die dit mogelijk maakte hartelijk dank; een hartelijke groet aan al die trouwe bezoekers en graag tot volgend jaar bij Beleef de Lente.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs