Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Nog even volhouden!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 28 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

Nog een paar dagen hooguit, dan komen hopelijk de eieren uit. Onze ouders in spé willen nog steeds graag allebei broeden: soms wordt met zachte drang de ander overgehaald op te staan en voedsel te gaan zoeken.

Man en vrouw ooievaar wisselen elkaar af tijdens het broeden. Bij lang niet alle vogels is dat het geval. Bij de meeste soorten knapt het vrouwtje deze klus op. Neem de wilde eend; het vrouwtje heeft daar niet alleen de zorg voor het broeden, maar zelfs ook voor het grootbrengen van de jongen. Nadat de eieren zijn gelegd, zwemmen de mannen in kleine groepjes een beetje doelloos rond.

Ook de merelvrouw broedt in haar eentje, maar de man is in de buurt en houdt de wacht. En zijn er jongen, dan vliegen beide ouders af en aan met wormen.

Wie heeft de beurt? 

Maar onze ouders nestelen zich allebei graag op de kostbare eieren. Soms zitten ze zó lekker, dat ze eigenlijk geen plaats willen maken voor de ander. Maar de nieuwkomer frut, frunnikt en zeurt net zolang aan de kop van de ander, dat die uiteindelijk toch maar plaats maakt.

Leuk om ook eens op te letten of er 'vaste' tijdstippen van wisselen en broeden zijn van man en vrouw. Het vrouwtje zit in ieder geval vaak 's avonds en 's nachts op het nest.

Mannetjes eend Foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs