Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nog even inkomen

Bernice Goffin | zondag 6 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 298x

Het is nog even inkomen in Beleef de Lente. Welke soorten hebben we ook alweer allemaal en wanneer en waar kunnen we actie op de camera's verwachten? Ook voor de kerkuilen lijkt het nog even inkomen: echte haast om aan eitjes en kuikens te beginnen is er nog niet. Maar wanneer dan wel?
Foto Koos Dansen

Van kalverenliefde tot getrouwd stel

Vorig jaar ontmoette man kerkuil een nieuwe vlam en ging de balts explosief van start: het aftasten van een nieuwe partner gaat er bij kerkuilen niet altijd zachtaardig aan toe en de klauwen werden soms ingezet. Inmiddels kent dit stel elkaar al goed en brengen ze de dagen in kalme vrede door, af en toe elkaar poetsend om hun paarband te bevestigen. Het lijkt wel een getrouwd stel.

 

Nog weinig balts

Veel balts zien we nog niet. Meestal verlaat het vrouwtje nu in de avond nog als eerste de kast. Het mannetje kijkt haar dan met slaperige halfopen ogen aan. Je ziet hem bijna denken ‘nu al? Het is nog zo vroeg lieverd!’ Vertwijfeld begint hij dan toch maar met wat balts door een paar minuten zijn ijselijke baltsroep te laten horen vanaf de kast. Wanneer balts echt goed op gang komt zullen de baltsroepen langer en luider aanhouden en zal het mannetje zich extra goed hoorbaar maken door op de grond te stampen. De eerste paringen zullen dan ook niet lang meer op zich laten wachten. Maar voorlopig moeten we nog even geduld hebben.

 

Hoe lang dan nog?

Dat is lastig om te zeggen, want kerkuilen kunnen vrijwel het hele jaar starten met broeden als er genoeg muizen zijn. De afgelopen jaren werden er op deze locatie in april eieren gelegd, dus dat lijkt voorlopig een goede richtlijn om aan te houden. Het mooie is dat we de balts nu vanaf het prille begin kunnen volgen. Het weer blijft de komende tijd erg mooi, dus wie weet laten onze uilen zich inspireren door de lente die steeds verder opbloeit om ons heen!  

'Is het nu al tijd...?'

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs