Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Krijg nou wat; jij zei toch donderdag !?

Door Mark Hessels

Nog even geduld…. Oh, nee, wacht eens, daar is de eerste al!

Mark Hessels | zondag 9 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 505x

🐣🥚🥚🥚 Wanneer wordt eigenlijk het eerste kauwenjong verwacht? Dat was de titel van het blog dat klaar stond, maar zoals zo vaak gaat de natuur ook hier weer haar eigen gang en hebben we op zondagmiddag opeens K1 vol in beeld.
Binnen 5 minuten gaat het eerste mini-hapje al naar binnen toe.

Wanneer was K1 verwacht?

Oh, da’s makkelijk. Als je dat wil weten, moet je het gewoon aan een paar experts vragen (waar ik er trouwens geen van ben) en dan weet je het zo. Nou, dat heb ik eens geprobeerd en ik kreeg nogal wat verschillende antwoorden.

Op zijn allerallervroegst zou K1 op zondag geboren kunnen worden, maar het zou ook zomaar aanstaande donderdag kunnen zijn. Vandaar dat ik niet zo’n haast had met dit blog en dit maandagochtend pas wilde plaatsen.

 

Hoe zit dat dan met die verschillen ?

De meeste experts zijn het er wel over eens dat het broeden bij kauwen 17-19 dagen duurt of 18-19 dagen. Nou die ene dag verschil dat geloven we dan wel.


Maar wanneer beginnen ze met broeden ?

Helaas hebben we dat dit jaar niet live kunnen zien, dus wanneer dit paartje is begonnen is niet helemaal zeker. In 2018 begonnen het BdL paartje pas te broeden na het leggen van het 4e ei en dat is ook wat sommige experts zeggen. Maar andere experts zeggen, nee, bij een 4-legsel beginnen ze vanaf het 2e ei te broeden en bij een 5-legsel vanaf het 3e ei.
Nou, dat wordt een hele rekenpartij. Onze eieren zijn gelegd op 21, 22, 23 en 24 april.


Als ze nou bij het 2e ei zijn begonnen met broeden dan is dat nu precies 17 dagen geleden. Dus als je het vroegste startmoment combineert met de kortste broedtijd dan kon vandaag inderdaad net, maar morgen of overmorgen was wel wat waarschijnlijker.

 

Wij doen het gewoon op onze manier.

Vrouw kauw (en K1) vonden het echter wel mooi geweest en hebben even alle experts aan de kant gezet en zijn gewoon lekker hun eigen gang gegaan. Net voor 15:00 kwam het eerst barstje in beeld en in minder dan 20 minuten laag er een heel roze, naakt jong tussen de 3 andere eitjes in.

Een mooie snelle geboorte, zonder keizersnee, en binnen 5 minuten werd het eerste mini-hapje al naar binnen gewerkt. K1 heeft een mooie warme dag uitgekozen om aan zijn leven buiten het ei te beginnen, een prima start en nu maar wachten of K2, K3 en K4 snel zijn voorbeeld gaan volgen.

 

Een prachtige clip is inmiddels ook on line.

V kauw is er ondersteboven van; heb ik dat gemaakt ?!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs