Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nog even geduld

Sienna Obdeijn | woensdag 8 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 797x

Wanneer de eieren uitkomen is nooit helemaal precies te zeggen. Zou het vandaag de grote dag zijn, of moeten we toch nog een dag geduld hebben?

Mevrouw Merel zit nu nog rustig op haar eieren te broeden. Misschien hoort ze inmiddels al iets? Of voelt ze de eieren bewegen. Voor het kuiken zal het in ieder geval een hele klus zijn om uit het ei te breken. En moeder Merel zal hem daar niet bij helpen.  

 
Hamer en beitel? Pikhouweel misschien? 

Nee, deze gereedschappen heeft het kuiken helaas niet. Om uit het ei te kunnen breken, heeft het kuiken een zogenaamde eitand. De eitand bestaat uit calcium en zit bovenop de snavel. Hiermee kan het kuiken door de eischaal breken. Voor het zover is zal het kuiken de luchtkamer aanpikken en zal de eerste zuurstof de longen vullen. Met de eitand zal het kuiken een gaatje maken in de eischaal en is het eerste contact met de buitenlucht gemaakt. Vervolgens kan het nog een hele poos duren voor het kuiken daadwerkelijk uit het ei is gekropen. Met vele pauzes zal het kuiken het gat in de schaal groter maken en zich proberen te strekken. Door het strekken en met schouders en poten tegen de schaal te duwen, zal het ei uiteindelijk breken en wordt het kuiken door moeder Merel verwelkomd in de wereld.

Blind

Het kuiken zal zelf nog even moeten wachten tot hij de wereld echt kan zien. Net als vele andere nestblijvers is het merelkuiken blind wanneer hij uit het ei kruipt. Ondanks dat het kuiken nog niets kan zien weet hij precies wat hem te doen staat: bedelen voor eten. 

 

Voorlopig lijkt het nog rustig in het nest, dus nog even geduld... 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs