naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Nog even geduld...

Renée | woensdag 11 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 392x

Een vooruitblik op wat binnenkort te zien zal zijn bij de bosuil....
screenshot van een kuiken uit een eerder seizoen

De afgelopen jaren zaten wij tegen het eind van de broedtijd allemaal aan het scherm gekluisterd om te kijken wanneer het eerste kuiken uit het ei zou kruipen. Van stiekem kijken op het werk tot relaxed thuis op de bank, iedereen zit straks weer vol spanning naar vrouw bosuil te staren, wetende dat onder haar een klein wondertje gaat plaatsvinden!

Hou de agenda dus vanaf komend weekend leeg, want op maandag 16 april is het precies 28 dagen na het leggen van het eerste ei op 20 maart....

Riedelen

Twee dagen voor het uitkomen van het ei kun je het kuiken al zachtjes horen riedelen in het ei. V piept dan af en toe zachtjes terug. Het lijkt ook alsof het kuiken harder gaat riedelen tijdens en vlak na een prooioverdracht in de kast. Als V even de kast verlaat, kijk dan vooral heel goed naar de eieren! Liggen ze echt stil, of beweegt toch stiekem een ei alvast een beetje.

Eischaal

Het kuiken maakt, zodra hij het zat is in die krappe ruimte, met behulp van zijn eitand het ei stukje voor stukje open. Zodra het kuiken uit het ei is gekropen, zal V een stuk van de eischaal pakken en opeten. Voor ons ¨het¨ moment waarop we weten: ¨Kuukeen is er!¨. Zodra we dat dus weten, dan willen we Kuukeen natuurlijk zien ook! Minutenlang kijken we ademloos naar het scherm, in de hoop dat V een beetje omhoog komt, zodat we een glimp van dat kleine kuikentje op kunnen vangen.

Voeren

Ook een fantastisch moment is natuurlijk de eerste voedering. V pakt een prooi uit de voorraad in haar poot en trekt met haar snavel kleine zachte stukjes van de prooi. De stukjes duwt ze daarna zachtjes tegen het snaveltje van het kuikentje en die zal gretig de kleine hapjes naar binnen werken.

Als voorproefje op wat komen gaat, alvast wat beelden van afgelopen jaren samengevat in 1 clip ¨binnenkort bij de bosuilen¨. Maar pas wel op, want alle dingen die je nog had willen doen voordat je ging kijken, blijven nu waarschijnlijk nog wel even liggen....

Zo klein en nog zo kwetsbaar, zo mooi om weer naar (uit) te kijken!!

Nog even geduld...

Renée

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht