Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Nog een nieuwe soort bij Beleef de lente! En het is……

Rianne Pickert | zondag 4 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 630x

De scholekster! Zo mooi zijn de ouders, zo schattig zijn de kuikens. Bolletjes fluff op poten, wie kan dat nou weerstaan? Maar wat is dat nou met die gekke locatie…?

Even voorstellen

De scholekster, een prachtige steltloper met een chique smoking aan. Zowel de heren als de dames, wel zo modern. De outfit wordt afgemaakt met een fel oranjerode snavel en roze poten. Die snavel is best bijzonder, die kan namelijk van vorm veranderen. Gebruiken ze hem als beitel om schelpen open te bikken, dan wordt hij stomp om veel kracht te kunnen zetten. Prikt hij meer in de grond naar wormen, dan wordt de snavel juist langer en spitser.

Je kan het dak op!

De camera staat op een dak van een bedrijfspand in Assen. Misschien niet een locatie die gelijk  bij je opkomt als je aan scholeksters denkt, want broeden die niet op de grond? Van oudsher broeden scholeksters inderdaad aan de kust of in het boerenlandschap. De eieren worden in een kuiltje gelegd, er wordt dus geen energie verspild aan een nest. Helaas is het broedsucces in die gebieden flink afgenomen de afgelopen jaren, en dus zoekt de soort zijn heil steeds meer elders. Op platte daken met grind is het broedsucces een stuk hoger. De kiezels geven goede camouflage aan de eieren en de jongen. Helaas zijn er ook risico’s, zo vallen de jongen wel eens van het dak af als deze geen opstaande rand heeft. Als het gebouw erg hoog is loopt dat niet altijd goed af. Dit dak heeft een opstaande rand dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken.

Het speuren kan beginnen

Het mannetje is al bij het dak aanwezig en gisteren was hij al enthousiast nestkommen aan het draaien. Dat voorspelt dus al veel moois voor later! Vanaf half april kunnen we verstopte eieren gaan zoeken, het zoeken naar de scholekster begint vandaag!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs