naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde eitje bij huiszwaluw.   *   Vandaag worden de jonge steenuilen geringd. Kijk live mee op facebook.   *   Zaterdag worden de jonge steenuilen geringd.   *   Brunch bij de slechtvalkmeiden   *   Elke dag een eitje
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Nieuwe vrouwen en mannen rond de toren

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | dinsdag 13 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 419x

Wat een hectiek de afgelopen dagen op en rond de 130 meter hoge communicatietoren in De Mortel. Misschien 4, 5 of wel 6 slechtvalken in de afgelopen 3 dagen met kunst en vliegwerk rond de nestkast om het territorium over te nemen. Maar wat zijn de verwachtingen voor dit broedseizoen nog?

Nu het territoriale vrouwtje van 2012 tot 2018 is gedood door waarschijnlijk het vreemde vrouwtje met de kleurringcode 7C kan er nog vanalles gebeuren in De Mortel.

7C

Eerst iets over het nieuwe vrouwtje 7C.
Dit vrouwtje is geringd als nestjong op 7 mei 2014. In dit nest zaten vier jongen, twee mannen en twee vrouwen.
Het vrouwtje van de vier jonge slechtvalken was geringd in St-Pietersleeuw, Belgie 2007 en het mannetje R4 2006 in....... jawel De Mortel als nestjong van Pa en Ma. M.a.w. er zit nu een kleindochter van Pa en Ma op en rond de toren van De Mortel.

Giswerk

Het verdere verloop van het broedseizoen 2018 is nog een beetje giswerk. Gaat het nieuwe vrouwtje 7C het winnen van de overige kapers op de kust uhhh toren?
Zo lang er nog andere indringers zijn die het vrijgekomen territorium willen overnemen zal het moeilijk worden voor het mannetje M en 7C.
Vooral rust is erg belangrijk voor de nieuwe balts, paarvorming en copulaties, alhoewel het mannetje met het laatste geen enkele moeite heeft. Vandaag schijnt er al een paring te zijn waargenomen.

Geen rouwverwerking?

Waarom gaat hij zo snel vreemd, is er geen rouwverwerking?
Nee helemaal niet, geen tijd om te rouwen! Voortplanten is het enige doel om de soort te laten overleven. Het seizoen is maar kort om aan voldoende prooien te komen voor de jongen. Dus hupsakee, oude partner weg dan doen we het met de opvolg(st)er.


Maar of dit gelukkige stel een lang en gelukkig leven is beschoren hangt af van de vele indringers. Ik ben benieuwd of we in april het eerste ei mogen verwelkomen van M en 7C.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht