naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Mary Mombarg
BDL vrijwilliger Kerkuilenwerkgroep Nederland

Nieuwe man stelt zich voor

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 12 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 409x

Welkom bij een nieuw seizoen van de kerkuil bij Beleef de Lente. We hebben meteen een nieuwtje: sinds november huist er een nieuwe man naast vrouw kerkuil in onze nestkast. Een goede start voor Beleef de Lente dus.
Het nieuwe Beleef de Lente kerkuilen paar 2018

Even geheugen opfrissen

Drama in de kerkuilennestkast in 2017. Weliswaar kwamen er zeven jongen uit het ei- de eerste op 7 mei, de laatste twee weken later-, slechts drie bleven er in leven. Dat had alles te maken met het verdwijnen van de man van het echtpaar eind mei. De vrouw kreeg desondanks toch nog 3 kuikens vliegvlug. Voor het oog van de webcams werden ze groot en vlogen uit.

Wachten op een vrouwtje…..

Veel kerkuilenparen blijven tijdens de winter hangen in de buurt van hun nest en de plek waar ze paren. Plaatstrouw geldt óók voor solitaire uilen. Die zitten soms jaren achtereen op dezelfde plaats.  Als er tenminste voldoende voedsel gevonden kan worden en er een plek is voor een nest. In de meeste gevallen gaat het om (jonge) mannetjes, die een geschikt – territorium hebben gevonden en wachten op een vrouwtje. Als één van de uilen van een paar dood gaat, blijft ook de andere uil de broedplaats meestal trouw. De lege plaats wordt meestal snel ingenomen door een nieuwe partner.

Nieuwe man in de kast

Medio november 2017 was zichtbaar dat vrouw kerkuil een nieuwe partner gevonden had . Overdag zitten ze vaak samen in de kast. Regelmatig  is te zien hoe ze elkaar knuffelen en ook hebben ze gepaard. Dat biedt perspectief voor Beleef de Lente.

Wie is Wie?

Hoe houdt je man en vrouw voor de camera uit elkaar? De Beleef de Lente- vrouw is te herkennen aan een rechte pony, is donkerder van kleur en gevlekt. De man is veel lichter en heeft bijna een egaal witte borst, zoals bij veel broedparen het geval is. Maar kijk vooral naar de poten, man kerkuil heeft rechts een ring.

Lief gekroel

De meeste kerkuilen leggen in april en mei eieren. Dus we hebben nog even. Voorlopig  zien we dus voor de camera vooral slapende kerkuil(en), vermoedelijk lief gekroel en gepaar. We zullen op deze plek zoveel mogelijk leuke weetjes en achtergrondinformatie met u delen over het gedrag in de nestkast.

Ik ben heel benieuwd of het Beleef-de-Lente seizoen 2018 ons gaat verblijden met een verrassend inkijkje in het intieme leven van de kerkuil. Laat de lente maar beginnen!

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht