Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Nieuw nest in Sambeek waar ook een camera op gericht is. Mooi hé !

Door Leo Daanen
Stork

Nieuwe locaties

Leo Daanen, STORK | dinsdag 18 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

De ooievaar doet het op het moment best goed in Nederland, wat populatie betreft. Dit was ook de inleidende tekst van mijn vorige blog, maar nu dus even over de realiteit. Nieuwe nestlocaties breiden langzaam aan uit in mijn regio Noord Brabant en Limburg.
Foto Ed van Alem: Deken Huisman (overleden november 2017) Gaat in het bakkie naar het ooievaarsnest om de kuikens te zegenen, deze waren echter al overleden, dus heeft Huisman het nest maar gezegend.

Alle zegen komt van boven!

In mijn vorige blog “Ooievaars je komt ze ook overal tegen” ging het eigenlijk meer over de ooievaars als logo en de prachtige beschildering van Karline Linsen. Maar de ooievaar zelf kom je nu ook langzamerhand ook steeds meer tegen. En dan praat ik niet over de ooievaar zelf, maar over nieuwe nestlocaties in deze regio. Vorig jaar heb ik in een blog een overzichtskaartje gemaakt, waarin we in 2000 in deze regio alleen een bewoond nest in Gennep hadden. Dat nest werd destijds nog gezegend door Deken Huisman, die in een bakje met de hijskraan naar boven werd gestuurd.

Het gezegde “Alle zegen komt van boven” was hier even andersom “Alle zegen gaat naar boven” haha.

50 jaar geleden?

In het jaar 2000 dus alleen een bewoond nest in Gennep, in 2007 hebben wij met onze vogelwerkgroep 2 nesten geplaatst in mijn woonplaats Beugen, in natuurgebied de Vilt. Een van de nesten werd meteen bewoond in 2007 en dit was volgens ik gehoord heb, het eerste broedsel ooievaars sinds 50 jaar in Noord-Brabant, of dat werkelijk zo is weet ik niet zeker, maar wel voor het eerst in 50 jaar op grondgebied van Brabants Landschap, waar de Vilt eigendom van is sinds enkele jaren.

21 jaar

Er zijn de afgelopen jaren en ook nu anno 2021 weer enkele nieuwe locaties bijgekomen, alhoewel er ook een locatie is die ik niet wist, maar ook al vanaf 2018 een bezet nest heeft. Het overzichtskaartje laat duidelijk zien, dat er uitbreiding is met de ooievaarsnesten in Brabant en Limburg, mijn ring gebied dus. Inmiddels 21 jaar verder staat de teller op 14 bewoonde nesten in deze regio, mooi toch! Of ze allemaal succesvol zullen zijn, moeten we nog afwachten. Natuurlijk zijn er in heel Brabant en Limburg nog meer nesten, maar deze regio had ik in het begin (2000) als uitgangspunt genomen en nu ter vergelijking bijgewerkt.

Groetjes Leo.

Foto Leo: Overzichtskaartje met huidige (peildatum mei 2021) bewoonde nesten in mijn directe omgeving.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs