naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Nieuwe ko(kauw)pers of huurders?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 4 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 411x

Vrouw kerkuil heeft zaterdag de nestkast verlaten en lijkt die momenteel niet meer als rustplaats te gebruiken. Dat er intussen andere vogels zijn die belangstelling hebben voor zo'n riant onderkomen, kunnen we live zien! Kauwen hebben ook nesteldrang.
MM

Holenbroeders

Bij Beleef de Lente zijn het bekende 'indringers': de kauwtjes. Elke editie duiken ze wel ergens op. Ze raken echt opgewonden van een mooie nestkast. Datzelfde geldt trouwens ook voor holenduiven. Beide soorten broeden van nature in holtes en horen daarmee tot de holenbroeders, net als de kerkuil. En omdat het aantal natuurlijke holtes in bomen beperkt is, heeft zo'n mooie kerkuilenkast een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Concurrentie

Concurrentie met kauwen en  holenduiven vindt veelvuldig plaatst. Kerkuilen zijn in staat kauwen te verjagen, maar het omgekeerde gebeurt ook, vooral wanneer er meerdere kauwen aanwezig zijn. Kerkuilen zijn slim als ze overdag regelmatig thuis in de nestkast zijn. Zo kunnen ze krakers weren.  

Wat we bij Beleef de Lente zien, is dat onze vrouw kerkuil al een aantal dagen niet meer in de nestkast komt rusten overdag. Gaat ze zonder slag of stoot de nieuwe huurders toestaan in de kerkuilenkast? Dat zal de komende tijd uitwijzen.

Andere krakers

Zelf heb ik de ervaring dat je niet alleen holenduiven of kauwtjes bij een nestkastcontrole kunt aantreffen. Ook bijzondere krakers zoals bosuil, torenvalk of steenuil zijn mogelijk; een hele bijzondere ervaring is een steenmarter of zelfs een poes met jongen.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht