Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nieuwe buren

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 15 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1044x

Beter een goede buur dan een verre vriend. De trouwe BdL-kijker zal bij die spreuk niet vanzelfsprekend aan steenuilen denken. Bonje met de buren, dat dekt de lading beter. De Rijdende Rechter zou er zijn handen vol aan hebben.

Eerder in onze serie blogs kwamen de buur(t)uilen al ter sprake. Naast uilen hebben onze steenuilen een breed scala aan gevleugelde en enkele ongevleugelde buurtbewoners. Door de jaren heen hebben we al veel van die buren in beeld gezien. Met de ene klikt het wat beter dan met de ander. Welke typen buren zijn er zoal?

 

De vriendelijke buur

Met enige regelmaat zien we vriendelijke buurtbewoners langskomen, zoals boomkruipers of spechten. Kool- en pimpelmezen en gekraagde roodstaarten staan soms ook op de stoep, meestal als woningzoekende. Al gauw blijkt de uilenkast iets te groot én bovendien al bewoond te zijn. Overigens nog best riskant voor die kleine buren, zo'n bezoek bij de uilen. Want de vriendelijkheid is niet wederzijds. Als de uilen onverwachts thuiskomen kan het zo maar slecht aflopen.

 

De boze buur

Dan is er de categorie boze buren. Denk aan de kwaaie gaaien die vorig jaar de steenuilen een aantal keren hardhandig van de stoep joegen. De gaaien zullen daar vast hun goede reden voor hebben gehad. Steenuilen, ook geen lieverdjes als het erop aan komt, hadden het vermoedelijk voorzien op de koters van de gaaien.

Merels, die kunnen er ook wat van. Als die een steenuil tegenkomen mondt het vaak uit in een ordinaire scheldpartij.

 

De gevaarlijke buur

Tot deze categorie behoren steenmarter en bosuil. Als steenuil heb je die liever niet rond je huis. Een goed slot op de deur zodat ze niet kunnen binnenkomen, dat is het probleem niet. Maar als ze langskomen en jij of je kinderen zitten op de stoep, dan is het oppassen geblazen. We herinneren ons allemaal de bosuil die vorig jaar een jonge steenuil van de tak griste. En de steenmarter, die twee jaar geleden veel tumult aan de voordeur veroorzaakte en waarna vrouw steenuil spoorloos was verdwenen.

 

De overlastgever

Eén buur behoort tot de categorie overlastgever. Dan heb ik het natuurlijk over de kauwen. Sympathieke vogels, zeker. Maar door de ogen van de steenuilen zijn het toch best wel lastpakken. Regelmatig hangen ze wat rond op de stoep, tot in het portiek aan toe. Beetje luidruchtig chillen, soms wat rotzooi trappen. Hinderlijk in de weg staan als je de deur uit wilt, of juist als je thuiskomt. Opdringerig zelfs. En dit alles natuurlijk altijd overdag, wanneer je als uil nu juist je rust zoekt.

Hoewel de kauwen vermoedelijk al lang door hebben dat ze niet in de uilenkast kunnen, tonen ze een niet ophoudende belangstelling voor de uilenkast. Maar er is goed nieuws voor de steenuilen: de kauwen hebben eindelijk van de gemeente hun eigen woning toegewezen gekregen. In dezelfde straat, dat wel. Over een half uurtje, zo rond 9 uur vanochtend, krijgen ze de sleutel.

Zo worden steenuil en kauw nu dus echt elkaars buren. Ze hebben al kennis gemaakt. Nu natuurlijk de grote vraag: brengen steenuilen ook tegenbezoekjes bij hun buren? Kijk straks gauw bij de kauw!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs