Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nieuw seizoen, nieuwe locatie

Jennifer Romeijn | donderdag 6 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 197x

Beleef de Lente 2023: een nieuw seizoen, een nieuwe kast, een nieuwe locatie.

De camera’s van de Beleef de Lente-koolmezen zijn weer aan! De oplettende kijker heeft al gemerkt dat we nu naar een andere kast zitten te kijken dan vorig jaar. De kast van dit seizoen hangt aan een bungalow in de bossen bij Bennekom, in provincie Gelderland. Ook de camera’s van de vijver en van de merel staan hier. Wil je zien hoe de koolmezenkast hangt? Een foto vind je hier (bij Locatie).

Waarom nou deze nieuwe locatie? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Elk jaar wordt er bekeken bij welke locatie er de meeste kans is dat er een (kool)mees gaat broeden. We kunnen natuurlijk elk jaar naar dezelfde kast kijken, maar als er bij die kast geen enkele activiteit is, is er vrij weinig om naar te kijken…

Voor sommigen is het misschien even wennen, dat nieuwe beeld op de camera’s, maar het komt vast goed. En alleen al die prachtige vogelgeluiden die we vaak via de buitencamera kunnen horen, maken deze verandering de moeite waard!

 

Even voorstellen

Aan het begin van dit nieuwe seizoen zal ik me weer even voorstellen. Mijn naam is Jennifer, ik ben 28 jaar en ik werk bij een natuurboekenuitgeverij in Zeist. Behalve vogels vind ik lezen, fotografie en naaldvilten leuk.

 

Wie o wie

Meteen toen de camera’s aan gingen, konden we al kijken naar een slapende koolmees in de kast. Koolmezen schudden ’s nachts hun veren op, waardoor ze eruit zien als schattige donsballetjes. In dit clipje zie je versneld hoe onze slapende koolmees zich klaarmaakt voor de nacht.

Yes, zou je denken. We hebben een slaper, er is activiteit, er komt een nest. De camera’s zijn nu echter al bijna een week aan, maar er is nog geen nestbouwactiviteit. Wel hebben we meerdere vogels voorbij zien komen: een pimpelmees en een vijandige merel komen soms ook in beeld. Wie o wie zal er een nest in deze kast willen maken? We gaan het zien. Veel plezier dit seizoen!

Bezoekers van de nestkast in Bennekom

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs