Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Nieuw boek in aantocht

Ronald van Harxen, STONE | zondag 25 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 444x

Verschillende keren hebben Pascal en ik in dit blog uitstapjes gemaakt naar andere steenuilen in ons onderzoeksgebied. Aan de reacties in de chat te lezen werd dat door veel kijkers hogelijk gewaardeerd. Goed nieuws nu: er is een boek vol met veel meer van dergelijke verhalen in aantocht.

Vogelserie

Het boek - met de vanzelfsprekende titel De steenuil - verschijnt in de Vogelserie bij uitgeverij Atlas Contact. In deze serie verschenen eerder titels als De merel, De meerkoet, De grutto en ook De kauw. Stuk voor stuk juweeltjes voor wie van vogels en van lezen houdt. Geen droge opsommingen van feitjes en wetenswaardigheden, maar levendige verhalen door auteurs die diep in een soort duiken. Het deeltje over de steenuil mocht natuurlijk niet ontbreken. Hoewel het boek alleen door mij is geschreven - kan bijna niet anders bij zo'n toch wel persoonlijk boek - had het zonder Pascal natuurlijk niet geschreven kunnen worden. Geplande verschijningsdatum is 27 november, op de Sovondag.

Veldseizoen 2019

Rode draad in het boek zijn onze belevenissen in het veldseizoen 2019. Van het controleren van de nestkasten in februari, via de geluidsinventarisaties in maart en april, naar het broedseizoen. Van week op week nemen u mee in onze belevenissen. Naar leuke en minder leuke verrassingen, naar geluksvogels en naar pechvogels, naar meikvers en naar muizen. Wat dat laatste betreft hadden we geluk: 2019 bleek een supermuizenjaar. Dat had zijn weerslag legselgrootte en aantal jongen: die waren niet eerder zo hoog.

Beleef de Lente

Uiteraard is er in het boek veel aandacht voor Beleef de Lente. Sterker nog, dit is de tweede rode draad in het boek. Onder andere de hoofdstukken over gedrag, communicatie, broedseizoen en demografie worden verteld aan de hand van wat we bij Beleef de Lente hebben gezien en gehoord. Met uiteraard een hoofdrol voor ons broedpaar zelf. Over de marteraanval in 2017 en hoe onze vrouw plotseling ten tonele verscheen, over haar eindeloze gebedel om muizen (en aandacht) en de niet aflatende energie waarmee man kauwen en anders gespuis te lijf ging. Kortom: ook voor Beleef de Lente fans een supercadeau voor onder de schoorsteen of de kerstboom!

Kast blijft! 

Verschillende kijkers toonden zich enigszins bezorgd over wat er met de steenuilen en hun kast gaat gebeuren nu we volgend seizoen vanaf een andere locatie uitzenden. Bij Vragen en in de chat hebben de moderatoren al laten weten dat we ons wat dat betreft geen zorgen hoeven te maken. We laten de kast gewoon waar die hoort: op de tak in de perenboom. Voor de uilen verandert er dan ook eigenlijk niks, behalve dan dat ze hun privacy terugkrijgen (zo ze die al gemist hebben). Hoewel dat ook weer niet helemaal waar is. Pascal en ik zullen wat vaker zelf poolshoogte moeten nemen nu de eieren en jongen niet meer automatisch geteld worden - net als bij de andere nesten. Uiteraard houden we die wetenschap niet alleen voor onszelf, maar delen we die graag. U hoort van ons!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs