Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Niet voor één gat te vangen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 10 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 304x

Wat voor konijnen geldt, gaat ook op voor steenuilen: ze hebben meerdere gaten die toegang geven tot hun hol. Voor konijnen maakt dat het verschil tussen als een rat in de val zitten en het vege lijf redden en voor steenuil maakt het dat ze van broedplek kunnen wisselen. Is dat wat onze vrouw doet?

Nog tijd

De ene steenuil is de andere niet, dat zien we dit jaar maar weer eens gedemonstreed. Was vrouw Winterswijk niet uit de kast weg te slaan, vrouw Lichtenvoorde houdt er een heel ander patroon op na. Hoe dichter ze bij de eileg zit, hoe minder tijd ze in de kast doorbrengt. Is dat omdat ze haar oog op een andere nestplek heeft laten vallen, of wil ze nog even genieten van het vrije leven? Het is nog te vroeg om daar met zekerheid iets over te zeggen. Het duurt nog een weekje voor het half april is, de tijd waarop gemiddeld het eerste ei gelegd wordt. Dus er is nog tijd.

Van gevorderde leeftijd

Andere jaren was deze dame wel een stuk vroeger dan de gemiddelde vrouw. De afgelopen drie jaar had ze haar legsel om deze tijd al compleet, maar resultaten uit het verleden ... En, wie zegt dat het dezelfde vrouw is als voorgaande jaren. Zolang we haar ring niet hebben afgelezen, durf ik daar mijn snor niet om te verwedden. Geringd als volwassen vrouw in mei 2016 is ze minstens zeven jaar oud. Mogelijk nog ouder. Een respectable leeftijd. Het houdt een keer op.

Speculeren

We kunnen ons een ons speculeren, maar het beste is gewoon geduld te hebben. Als er over een week of twee nog geen eieren in de kast liggen, of als het vrouwtje zich de komende veertien dagen nauwelijk meer laat zien, pas dan wordt het aannemelijk dat ze elders op het erf een plek heeft gevonden. Een jaar overslaan, zoals kerkuilen en ook bosuilen wel plegen te doen, kennen we niet van steenuilen. Althans voorzover we weten. 

Begin mei op zoek

Mocht ze op een andere plek eieren hebben gelegd, gaan we natuurlijk op zoek. En uiteraad laten we dat dan hier weten. Maar ook daar moeten we nog even geduld hebben, tot begin mei. Dan pas staat deze plek op het planbord ingeroosterd

Niet voor één gat te vangen

Kunnen we die eventuele andere plek goed controleren dan doen we daar natuurlijk hier regelmatig verslag van. Net zoals van de andere nesten die we dit seizoen controleren. We nemen u gewoon mee op onze wekelijks veldtocht door de Achterhoekse dreven, in woord, beeld en geluid. U ziet, ook wij zijn niet voor één gat te vangen.

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs