naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
STONE

Niet volgens het boekje

Pascal Stroeken, STONE | woensdag 23 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

Terwijl in Winterswijk het kroost al wat puberale trekjes vertoont, heerst in de Dongense kast de serene rust van een broedende uil. De livebeelden en de filmpjes van de mooiste momenten brengen het dagelijkse leven fraai in beeld. Daar kan ik eigenlijk niet tegenop bloggen …

Een goed moment om eens even een kijkje te nemen buiten de webcamkasten. In dit blog een aardig voorbeeld van een opmerkelijk geval dat we de afgelopen weken tijdens ons veldwerk rond Winterswijk aantroffen.

Geen cameratoezicht

Dat de steenuilenwebcams van Beleef de Lente sinds 2007 al voor vele interessante observaties hebben gezorgd, hoef ik de doorgewinterde BdL-kijker niet te vertellen. Het laat ons zien dat het broedseizoen lang niet altijd volgens "het boekje" verloopt. Dat zien we ook bij steenuilen die niet onder 24/7 cameratoezicht staan. Alleen moeten we het bij die nesten doen met de beperkte waarnemingen tijdens de korte nestcontroles. Ook heel spannend! 

Nieuwe vrouw

Een mooi voorbeeld van "niet volgens het boekje" is een nestkast in Zieuwent. In die kast troffen we op 28 april een broedend vrouwtje op 5 eieren. De ongeringde dame was nieuw hier. De geringde vrouw die hier vorig nog broedde was vermoedelijk in het vroege voorjaar slachtoffer geworden van het verkeer. Man was nadien flink aan het roepen geslagen, zo wist de erfbewoner te vertellen, en was er kennelijk in geslaagd tijdig een nieuwe dame aan de haak te slaan. Tot zover niets bijzonders.

Geen jongen, wel meer eieren

Afgelopen zaterdag - we verwachtten kleine jongen - troffen we twee uilen in de Zieuwentse kast. Gezellig, man even op bezoek. Nee dus. Wie schetst onze verbazing dat nadere inspectie leerde dat er geen 5, maar 8 eieren in de kast lagen (zie header foto)! Snel de ringen afgelezen en inderdaad, de ene uil was de vrouw van 28 april. De andere uil was, zoals we al begonnen te vermoeden, niet haar man: het bleek ook een dame te zijn, getuige de broedvlek op haar buik. Die tweede, geringde vrouw bleek een jongedame, in 2017 geboren in Beltrum, 7 km verderop.

Twee vrouwen in één kast: als dat maar goed gaat!

Een man met twee vrouwen … Zou hij na de dood van zijn vrouw in het vroege voorjaar zo succesvol zijn geweest op de huwelijksmarkt dat hij twee vrouwen heeft weten te strikken? We zullen het helaas nooit weten.

Maar goed, twee vrouwen dus. Samen broedend op 8 eieren. Nu treffen we zulke gevallen bijna elk jaar wel een of twee keer aan (maar tot nu toe nooit meer dan 6 eieren). Van dergelijke nesten komt nooit wat terecht:  de eieren komen domweg niet uit. Omdat er geen man in het spel is, zou een logische verklaring zijn (maar waarom leggen de dames dan wel eieren?).

In het Zieuwentse geval weten vrijwel zeker dat er wél een man is. Ook weten we dat vrouw nummer 1 tenminste enige tijd op 5 eieren heeft gebroed voordat die andere 3 zijn bijgelegd (door de nieuwe vrouw?). Zijn de eieren bevrucht en komen ze uit? En die andere 3 eieren? Spannend dus … Wordt vervolgd!

Natuurbericht

Tot slot attendeer ik graag op het natuurbericht "De bijzondere lotgevallen van een steenuilenlegsel" dat vandaag verscheen bij Nature Today. Hierin beschrijven we de ontwikkelingen rondom de Dongense steenuilen en enkele achtergronden bij het fenomeen vervolglegsel. Vindt u als vaste BdL-kijker vast de moeite van het lezen waard!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht