Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Niet één maar twee!

Linda Persoon | dinsdag 2 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 957x

Sinds maandagochtend kunnen we genieten van niet één maar twee kauwennesten-in-aanbouw! Zowel in Winterswijk als in Dongen zijn nu de lenteperikelen van de kauw te volgen.
Bouwwerkzaamheden binnen in de kast (foto VBN)

Oude bekenden?

In de kauwenkast in Winterswijk volgen we de, nog steeds uitbreidende, werkzaamheden van ons iets klunzige klusduo, dat ondertussen ook het krakende holenduifpaar probeert te weren. In de kast in Dongen kunnen we wellicht twee oude bekenden zien. De beelden zijn afkomstig uit een kerkuilenkast waarin jarenlang trouw een paartje kerkuilen heeft gebroed. Vorig jaar was vrouw kerkuil aanwezig maar helaas is haar man nooit komen opdagen. De kerkuil besloot uiteindelijk de kast te verlaten en een stel kauwen zag hun kans schoon om deze mooie kast in te pikken. Een legsel van 5 eieren volgde waarvan helaas maar één jong groot werd. Zou het dit jaar om hetzelfde paar gaan?

Holenbroeders

Logisch dat de kauwen deze kast interessant vinden, het zijn tenslotte holenbroeders. Vogels zoals de kauw maar ook holenduiven, spechten, boomklevers, uilen en spreeuwen broeden graag in natuurlijke holtes van bomen of spleten in rotsen. Door de toenemende verstedelijking treffen we deze vogels ook steeds meer aan in holtes in gebouwen, schoorstenen en onder dakpannen. Wilt u de holenbroeders in uw omgeving helpen dan stellen zij een nestkast (holte) om in te broeden zeker op prijs!

Genoeg te beleven

Hoe zal het dit paartje in de kerkuilenkast vergaan dit jaar? Kauwen beginnen gemiddeld met broeden vanaf april dus qua tijdsplanning zitten ze goed. In ieder geval wordt er al een week druk gebouwd en lijken ze er een iets mindere takkenzooi van te maken dan ons andere stel.
Niet één maar twee nesten om van te blijven genieten dus. Voorlopig valt er nog genoeg te beleven!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs