Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Niet alleen kijken en observeren.

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 5 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 753x

Waarom onderzoek? Wij als Oehoewerkgroep zijn zeer benieuwd naar het gedrag van dit oehoepaar. We weten dat het mannetje afkomstig is uit gevangenschap. Dit is duidelijk te herkennen aan de kwekersring om zijn rechterpoot. Of het vrouwtje ook uit gevangenschap komt weten we niet.
foto: Roelof Speelman

Ze is in ieder geval ongeringd, maar ook dat geeft geen zekerheid. Tegenwoordig kunnen de vogels ook gechipt zijn.

Het maakt het paar wel bijzonder en voor ons weer een uitgelezen kans om waardevolle informatie te verzamelen. Deze informatie kunnen we dan vergelijken met de data die we bij het vorige ‘Beleef-de-Lente-paar’ hebben verzameld.  

Wat gaan we registeren?

We willen heel graag registreren wanneer en welke prooien voor de camera verschijnen. Vooral de tijd is handig en op welke camera, zodat we eventueel uurbestanden terug kunnen kijken mocht de determinatie van de prooi moeilijk zijn. Vaak komen de vogels geplukt aan op het nest, wat het dan al bemoeilijkt om hem als soort te kunnen benoemen.

Verder zijn we ook benieuwd naar het roepgedrag van het mannetje. Als het kan zouden we 24/7 het roepen willen gaan bijhouden. En dan vooral het aantal roepsessies, het tijdstip van het roepen en het aantal roepen per sessie. Wat verstaan we dan onder een roepsessie? Een roepsessie begint zodra man begint met roepen en stopt wanneer de Oehoe 1 minuut of langer stil is. Na die minuut begint er dan weer een nieuwe sessie. Je noteert bij de start de tijd en als hij stopt noteer je het aantal roepen van de sessie.

We gaan dat alles bij houden in een kant en klare Excel tabel die te vinden is op de site van beleef de lente onder het kopje onderzoek.Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs