Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Niet al het nieuws is leuk

Wim van Nee, STORK | zondag 3 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 794x

Een kleine week oud zijn ze nu. Ik vond het voor mezelf best jammer dat het weer omsloeg van zomers naar regenachtig, maar voor de natuur was het precies op het goede moment. Het gras is groener, het bodemleven krijgt weer een flinke zet in de rug.

Handig

Onder lampen en straatlantaarns vliegen grote aantallen dikke voedzame meikevers rond. Op het nest krijgen de jongen goed te eten. In tien weken tijd zullen ze ongeveer 50 x zo zwaar worden ... Het voedsel dat ze krijgen, moet zorgen voor de opbouw van het skelet en alle andere lichaamsdelen. Dat moet dus eiwitrijk, goed van kwaliteit en heel gevarieerd zijn. Als er voedsel op het nest wordt gebracht, dan moet je als jong zorgen dat je je portie bemachtigt. Wie hier het handigst in is, heeft de beste kansen. 
Maar ik begeef me op bekend terrein, dit weet u allemaal wel.


Uniek

Drie weken geleden schreef ik over een zwarte ooievaar die bij ons in de buurt met witte ooievaars optrekt, maar die zich ook het nest heeft toegeëigend. Gisteren vloog hij weer over en even dacht ik dat hij op de dode boom in onze tuin wilde gaan zitten.
Grappig hoe men tegen dingen aankijkt. Iemand sprak de hoop uit, dat de zwarte ooievaar snel zou vertrekken, zodat het witte paar een kans zou krijgen. Ik zou ervoor tekenen, als 'mijn' ooievaars verjaagd zouden worden door een zwarte verwant. Dit is zo uniek!


Afschuwelijk nieuws

Intussen herhaalt de geschiedenis zich. Afgelopen week is er weer een ooievaar doodgeschoten op een nest in De Lutte. In het lichaam van de ooievaar is een buks kogel gevonden (link naar nieuwsartikel RTV Oost).
Hier heb ik verder geen woorden meer voor…

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs