Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Niersdal

Leo Daanen, STORK | dinsdag 27 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1073x

Voor nieuwelingen, maar ook vaste bezoekers, even een overzicht en duidelijkheid van de locatie.
Foto Leo. Meerdere luchtfoto's aan elkaar geplakt en bewerkt.

400 jaar oude stadhuis

Op het inmiddels 400 jaar oude stadhuis in Gennep zit het ooievaarsnest op ong. 20 meter hoogte. Om iedereen een idee te geven van de locatie en de omgeving, geef ik in dit blog wat tekst en uitleg. Op de foto hierboven het prachtig onderhouden stadhuis. Deze foto is in januari gemaakt tijdens het opknappen van het nest. Dit jaar zijn er nog volop feesten i.v.m. het 400 jarig bestaan. Onder meer een historisch weekend op 1 en 2 juli met een historische markt, oude ambachten, muziek en diverse Oudhollandse spelen.

Webcam, schoorstenen

Door velen is meerdere malen de vraag gesteld, waar is die andere schoorsteen nou?  Op de foto is duidelijk te zien dat het torentje (midden) met carillon naar voren staat, dus uitgebouwd is. Aan de achterkant van het torentje hangt de webcam, gericht naar rechts op het nest. Dus als de ooievaars op de andere schoorsteen staan, kunnen ze de kids rechts zo in de gaten houden.

Foerageergebied

Het prachtig gelegen Niersdal, ligt vanuit de webcam gezien achter de kademuur. Via enkele aaneengeplakte luchtfoto’s kan ik jullie het van de andere kant laten zien. Op de uitvergrote inzet in de foto zie je het stadhuis met (aangegeven) het nest en de webcamlocatie. Op de grote foto heb ik met rode lijnen het gezichtsveld aangegeven, dus het beeld wat je ziet vanaf je pc, op Beleef de Lente.

De Poel , die bijna opgedroogd is, kan je vanaf de webcam net niet zien. Dit is het favoriete foerageergebied van de ouders en straks ook van de jongen. Veder heb ik de kademuur, het dijkje met daarop het fietspad en de Niers aangegeven. Omdat de Niers achter de hoge kademuur en fietsdijkje ligt, kan je deze vanaf de webcam niet zien.

Terras

Hopelijk heb ik bij deze het een en ander duidelijk gemaakt voor velen en zijn er meerdere vragen beantwoord door dit blog. Natuurlijk is zelf daar gaan kijken nog veel mooier en helemaal duidelijk hoe Gennep en de omgeving van de ooievaars eruit ziet. U bent allen van harte welkom in Gennep. En de terrassen liggen pal voor het stadhuis, dus koffie met gebak, of een heerlijk pilsje tijdens het kijken naar de ooievaars is toch helemaal super.

Wie weet tref ik jullie daar een keer.

Groetjes,

Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs