naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
Beleef de Lente

Nestvlieders en nestblijvers

Saskia Wijte | zaterdag 12 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

In de dierenwereld maakt men onderscheid tussen zogenaamde nestvlieders en nestblijvers. Kauwen behoren tot de laatste categorie.

Moederdag

Morgen is het moederdag, maar reken maar niet dat moeder Kauw morgen getrakteerd wordt met een ontbijtje op bed (of nest) door haar kroost. Wellicht dat manlief zo aardig is om een lekker hapje voor haar mee te brengen, maar van de jongen kunnen we op het moment nog niet zoveel verwachten. Kauwenjongen zijn namelijk nestblijvers, en geen nestvlieders. 

Wat betekent dat dan?

Het verschil tussen nestvlieders en nestblijvers is bij alle diersoorten aanwezig, maar bij vogels komt dit misschien nog wel het mooiste tot uiting. Bij nestvlieders zijn de jongen bij geboorte (of bij het uit het ei komen dus) al deels in staat om voor zichzelf te zorgen. Ze hebben hun ogen open, hebben een (dons)vacht en kunnen zelf voedsel zoeken. Na een kort verblijf in het nest trekken ze er zelf op uit om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Vaak blijven pa en ma wel in de buurt om ze warm te houden, beschermen voor gevaar, etcetera. Hoefdieren zijn ook nestvlieders. Kort na de geboorte klauteren ze, al dan niet op onhandige wijze, overeind en kunnen al lopen.

Nestblijvers worden kaal en blind geboren. Ze zijn geheel afhankelijk van hun ouders. Zelf op zoek naar voedsel zit er niet in. Bekkies opensperren en bedelen voor eten kunnen ze wel. Zo ook kauwen. Inmiddels zijn onze twee kuikens ruim een week oud, en langzaam maar zeker zouden hun ogen nu zo ongeveer open moeten gaan. 

Nestblijvende vogels broeden vaak in een hol of in een nest. In tegenstelling tot nestvlieders, die vaak op de grond broeden. Het verschil is niet altijd zo zwart-wit. Er bestaan ook tussenvormen. Een voorbeeld van zo'n  "semi-nestvlieder" zijn meerkoeten. De jongen worden met vacht geboren, maar blijven wel nog enige tijd bij de ouders in de buurt om gevoerd te worden. 

De ultieme nestblijver

Dat zijn wij misschien wel zelf. Mensenbaby's zijn compleet hulpeloos bij hun geboorte. Zelf een maaltijd bij elkaar scharrelen of koken? Ho maar. Zindelijk zijn? Zelfstandig kunnen lopen? Praten? Komt pas na een paar jaar. En met een beetje pech voor pa en ma gaan ze pas rond hun 30 het hus uit. De ultieme nestblijver dus. 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht