Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Man van de Mortel verjaagt buizerd 25042019

Door Margot de Kam

Nestverdediging

Margot de Kam | woensdag 1 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1075x

De slechtvalk heeft weinig natuurlijke vijanden. Hij staat ten slotte zelf aan de top van de voedselketen. Wel verdedigt hij zijn nest zo nodig zeer fel.
Man van de Mortel verjaagt buizerd 25042019

Rifbroeders

Van origine broeden slechtvalken op riffen, waar ze geen nest maken, maar de eieren op de blote stenen vaak in een soort nis leggen. Op de hoge riffen hebben ze bij hun nestverdediging slechts te duchten van enkele roofdieren zoals bijvoorbeeld wasberen en slangen, en verder sommige roofvogels.

 


Nestbedreigers in Nederland

In ons hoge kantorenlandschap, dat door de valken als een soort (kunstmatig) rif- en rotslandschap wordt gezien, hebben de slechtvalken, naast de mens, maar enkele, vliegende, vijanden die ze niet in de buurt van hun jongen willen hebben. Er waakt dan ook altijd één der ouders over de kuikens, ook al zien wij ze niet steeds in beeld.

 


Slechtvalken

Andere slechtvalken die het territorium willen overnemen, zijn, zoals we vorig jaar zagen, een heel grote bedreiging voor een succesvol broedsel, maar de slechtvalken van de Mortel hebben dat dit seizoen onder controle. De hormonen van de zwervende vrijgezellen zijn nu, in deze tijd van het jaar, aan het doven, de rui komt er aan. Daarvan nu niks meer te vrezen. Zij zullen ook geen slechtvalkkuikens pakken.

 

 

Meeuwen, kraaien en buizerds

Wel zien we in Nederland de slechtvalken anderen verjagen die ze niet in de buurt van hun kuikens willlen. Potentiele kapers als meeuwen in de stad, en kraaien en buizerds op het platteland , daar zijn de slechtvalken alert op. Deze vogels worden meestal niet gedood, maar krijgen wel een flinke stoot met de bal van de klauw, als ze niet oppassen. Veel vogels verliezen daarbij hun balans, neigen naar de grond te dwarrelen of worden omgestoten.


Vorige week ter plekke op de Mortel zagen we de manvalk zo één buizerd aantikken terwijl twee anderen direct het hazepad kozen. Later op de middag zagen we de vrouw hetzelfde doen met een buizerd die richting de toren wilde vliegen. Deze buizerd zagen we aangeslagen laag achter de bosjes verdwijnen.


Op deze film van Discovery is vanaf 1 minuut 20 goed te zien hoe een slechtvalk op een rif haar nest verdedigt.

 

Onderstaand een foto van Kiekjesdief.nl: een slechtvalk die een buizerd aanvalt.

foto: kiekjesdief.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs