Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nest erbij?

Wim van Nee, STORK | zaterdag 27 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 627x

Gedoe rond het nest, meer ooievaars dan nesten in de buurt. Dat roept vragen op, zoals ‘Is het verstandig om er een nest bij te plaatsen?’

Als ooievaars terugkomen in hun broedgebied, dan zoeken ze het nest van vorig jaar op of moeten ze een nieuw plekje veroveren. Dat gaat bijna altijd gepaard met strijd rond bestaande nesten. Een tweede nest erbij plaatsen, gaat dit niet oplossen, maar juist verergeren. Het bestaande paar accepteert geen buren en gaat ook dit tweede nest verdedigen. Het gevolg is dat er nog meer strijd geleverd moet worden, wat veel energie kost. De kans is groot dat op beide nesten niet gebroed gaat worden. Een tweede nest erbij is dus geen goed idee.

Iets verderop

Maar een nest plaatsen op een plek veel verderop, buiten het zicht van dit nest?
Dat zou kunnen, maar het kan geen kwaad om terughoudend te zijn. Het aanbod aan nesten in ons land is groot. Dat geldt zowel voor kunstnesten als voor natuurlijke nestgelegenheden. Tegenwoordig broedt al meer dan de helft van de broedparen in bomen, waarin ze helemaal zelf hun nesten bouwen. Dat is een mooie ontwikkeling.

Voorwaarden

Wat ooievaars nodig hebben voor succesvol broeden is geschikte nestgelegenheid én het juiste voedsel op het juiste moment. Wanneer aan één van beide niet wordt voldaan, dan is het dus geen geschikte ooievaarsbiotoop. En dat is helemaal prima, dat mag zo blijven. Overal ooievaarsnesten plaatsen is niet nodig en zelfs niet wenselijk.   

Zelf doen

Laten we het aan de ooievaars zelf overlaten. Als ze worden gestuurd door de natuurlijke omstandigheden, dan bepalen ze zelf hoe ze zich over de omgeving verspreiden.
De ooievaars redden zich hiermee wel. Dat doen ze al duizenden jaren met succes.


Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs