Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nep-eitjes

Abe Moedt | zondag 11 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 957x

Een goed, warm, stevig, zacht nest is belangrijk voor onze toekomstige Beleef de Lente kuikens. Het koolmeesvrouwtje heeft dus ook hard gewerkt om het perfecte nest te krijgen. Dat nest is nu al een tijdje af, maar waar moet zo’n koolmees nest dan precies uit bestaan?
De nep-eitjes

Van origine is de koolmees een holenbroeder en maakt zij haar nest dus in een boomholte; nestkasten werken dus ook perfect voor koolmezen. Als het gaat over de nestkast hebben de koolmezen ook nog specifieke voorkeuren, zo vinden ze het bijvoorbeeld fijn als de opening ongeveer 32 millimeter is. Een leuk feitje over de Beleef de Lente nestkast: Dit is eigenlijk een nestkast voor spreeuwen

Het bouwen van het nest

Als het vrouwtje aan de slag gaat met het bouwen van het nest begint ze eerst met het verzamelen van stokjes en twijgjes en mos om een stevige basis te vormen voor het nest. Hierna moet het nest zacht en comfortabel gemaakt worden, hiervoor worden veren, en gras, maar ook vooral veel dierenharen gebruikt. Deze haren zijn in het Beleef de Lente-nest ook goed te zien. Tijdens het plaatsten van deze dierenmaterialen zorgt het vrouwtje dat er ook een duidelijke nestkom ontstaat; hierin zullen de eitjes worden gelegd.

Hygiëne

Het is natuurlijk ook belangrijk dat het nest hygiënisch en schoon blijft. Het koolmeesvrouwtje zorgt er dus ook voor dat ze ongedierte en viezigheden weghaalt uit haar nest. Toch maakt ze het soms zelf ook vies, door te poepen! En dat poepen gaan de kuikens binnenkort ook doen.

Nep-eitjes

Deze koolmeespoepjes kunnen verdacht veel op een eitje lijken. Zo dachten we dit jaar al twee keer even dat er een ei was gelegd, dit was dus geen van beide keren het geval. De poepjes werden door het vrouwtje weggebracht, ver bij het hok vandaan. Dit wegbrengen zal ze binnenkort ook doen met de poepjes van de kuikens. Deze poepjes zijn trouwens geen poepjes maar poepzakjes. Er zit een extra vliesje om heen, extra hygiënisch!

Zo'n week geleden: Duidelijk te zien dat er veel haren in het net zijn.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs