Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Nee, ze eten de stenen niet op

Margot de Kam | dinsdag 23 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 83x

Maar we zien ze wel stenen slikken soms. Het doorslikken van de stenen heeft een andere functie.
maagsteentjes uit een braakbal © https://falcoperegrinus.nl

Kiezen

Vogels hebben geen gebit, dat is bekend. De slechtvalken slikken brokjes vlees. Om dat te kunnen verteren gebruiken ze steentjes die, als waren het kiezen, de brokjes vermalen.

 

De krop

Is de plek waar de brokjes voedsel vanuit de snavel na het slikken terecht komen. Het is een rekbare ruimte aan het eind van de slokdarm waarin de brokjes even worden opgeslagen, om per brokje verder te gaan naar:

 

Twee magen

De brokjes eten komen eerst in de kliermaag, waar maagzuur en enzymen worden toegevoegd die helpen bij het zachter maken.

Dan gaat het brokje door naar de spiermaag. Dat is een soort wringer. De binnenkant is bekleed met een zich telkens vernieuwende laag van een soort nagelstructuur. En daar helpen de steentjes met het malen voordat het brokje door kan naar de darmen.

Het brokje vlees is dan zacht en smeuïg geworden. In de darmen worden de voedingsstoffen eruit opgenomen. De steentjes kunnen de darm niet in.

 

Wat voor steentjes?

We zien in de slechtvalkkasten grind op de grond. Kiezels. Grind wordt uit de rivieren gewonnen. Het bestaat voornamelijk uit siliciumoxide, of kwarts.

De slechtvalken pakken diverse steentjes, en kiezen de steentjes die oneffen kantjes hebben. Die slikken ze door. Als de steentjes hun functie hebben gedaan worden ze uitgebraakt, samen met onverteerbare resten zoals veren en nagels, in een braakbal.

 

Grit

Is iets anders dan grind. Het zijn gemalen schelpen. Het wordt bijvoorbeeld aan kippen gegeven, voor opname van calcium.

Slechtvalken halen calcium voornamelijk uit het vlees en de botjes van de vogeltjes die ze eten.

 

Malen en schrobben

De kiezelsteentjes hebben dus een maalfunctie. Tegelijkertijd maken ze de maag en de krop schoon van resten veren en vetten.

In onderstaand filmpje zien we de slechtvalken van De Mortel die wel heel veel steentjes uitbraakten. Dat reinigt de krop. Hadden ze vet gegeten?.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs