Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Na vogel, komt ei?

Marlon de Haan | vrijdag 5 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 117x

Als je nog geen gierzwaluwen hebt gezien dit jaar, kan dat kloppen. De trek is inmiddels goed op weg, dus grote kans dat je ze wel vandaag of morgen ziet! Afgelopen donderdag werden zelfs meer dan 10.000 gierzwaluwen geteld vanaf telpunt Breskens (Zeeland)!

Vorig jaar kwamen de gierzwaluwen later aan dan dit jaar. Dat brengt de vraag: komen de eieren ook eerder?

Het vorige legsel

Vorig jaar was dezelfde kast bezet door het paartje op 8 mei. Eén van de twee liet nog even op zich wachten (tot 11 mei) en zorgde voor een late vereniging. Een paar dagen later, op 19 mei, werd het eerste ei gelegd. Dit jaar arriveerde het koppel één dag na elkaar en zagen ze elkaar weer op 29 april. Het is inmiddels 6 dagen sinds dat ze gearriveerd zijn. Hopelijk zien we snel een ei verschijnen!

Voor nu

De eieren kunnen dus op elk moment worden gelegd. Eerst moeten ze paren, maar kleine kans dat wij dat in de kast zien. Ze spenderen veel tijd in de lucht en kunnen daar zelfs paren! Gierzwaluwen zijn met hun korte pootjes ook onhandig in de kast. Het leggen van een ei wordt natuurlijk wel in de kast gedaan. Ze leggen er meestal 2 of 3 en broeden zo’n 20 dagen.

Ikzelf gok dat we dit weekend de eieren kunnen zien verschijnen. Ik zal blijven kijken!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs