Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Na regen komt zonneschijn

Bernice Sepers | zondag 10 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1193x

Ook vandaag is weer een dag aangebroken waarop nog geen kuiken te zien is. Gezien de weersomstandigheden is het misschien niet zo’n slecht idee van het kuiken om nog wat langer in het ei te blijven zitten.

In weer en wind

Met dit regenachtige en winderige weer blijf ik ook liever binnen! Ik denk dat mevrouw bosuil blij is dat zij een nestkast heeft en niet zoals haar man moet schuilen. De camera en nestkast zwiepen wel wat heen en weer in de wind, maar gelukkig zijn beide stevig bevestigd.

 

Opwarmen bij moeders

Zo’n grauwe dag als vandaag nodigt nou niet bepaald uit om het levenslicht te zien. Zoals Sharon al schreef, kost het openmaken van het ei veel tijd en energie. Maar eenmaal uit het ei en nog steeds nat, koelt het kuiken snel af.  Daarnaast kan het kuiken de eerste dagen de eigen lichaamstemperatuur niet reguleren. Daarom is het zaak dat mevrouw bosuil goed op het kuiken blijft zitten, zeker met koud of regenachtig weer.

 

En later?

Het kuiken zal ergens tussen de eerste en de tweede week na uitkomen de eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Dit is wel een geleidelijk proces, dus moeders zal, naast het jagen, ook nog af en toe het kuiken moeten opwarmen. Zeker omdat het hier om één kuiken gaat dat niet tegen zijn broertjes/zusjes kan aankruipen.

 

Het zonnetje in huis/de nestkast

De weersvoorspellingen zien er niet veelbelovend uit, voorlopig blijft het regenachtig en zullen we weinig zon zien. Waarschijnlijk ontkomen we er dus niet aan dat het ei uitkomt op een grauwe dag. Ach, gelukkig is zo’n kuiken ook een zonnestraaltje.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs