Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Mystery Guest K6

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 2 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 476x

En toen ineens bleek het 6e kuiken toch geboren te zijn. Met terugwerkende kracht is er gezocht in de beelden, en ja hoor, het kuiken K6 is geboren op 28 mei 2021. De prooiaanvoer is op dit moment goed, dus is het heerlijk genieten van deze zes kuikens.
Foto Esther

Calimero

Er waren al meerdere tips binnen en in de chat was men er ook al van overtuigd dat K6 geboren was. Alleen als je het niet met zekerheid kan waarnemen is er bij het kerkuilenteam een terughoudendheid in het bekend maken van dit wereldnieuws. De geboorte van K6 maken we met terugwerkende kracht bij deze bekend. Onze speurneus Esther heeft gisteravond alles op alles gezet om de beelden terug te kijken. Helaas kunnen we het niet exact aangeven maar wel dat onze Calimero op 28 mei 2021 tussen 1:50 en 4:27 uit het ei gekropen is. Zie ook haar prachtige clip mystery guest

 Zorgplicht

Ons kerkuilenpaar heeft een uitgebreide zorgplicht, het zal je maar gebeuren dat je een gezin van zes hongerige snaveltjes moet voorzien van muizen, de zes snaveltjes roepen immers iedere dag om eten. Gelukkig groeien ze op in een muizenrijke omgeving, dat verlicht hun taak, maar ook dankzij de inzet van onze kasthouder voor alles wat leeft rondom dit erf.

Een groot gezin

De voedselaanvoer gaat op dit moment prima want er is voldoende. Het blijft natuurlijk een groot gezin. We gaan het zien wat de toekomst brengt. Bernice neemt ons volgende week vast weer mee in een kennisblog over de prooiaanvoer.

Vierde week: ontwikkeling van de kuikens

In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier van de kerkuilen volledig. Die wordt dan begrensd door bruine veertjes in plaats van de donsveertjes.

De veren van de handpennen komen intussen uit de schacht (bloedspoel) en zijn op de leeftijd van 28 dagen zichtbaar als kleine pluimpjes (penseeltjes). De staartveren beginnen zich ook te ontplooien en de klauwen worden langer en scherper. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin.

Bij gevaar zal het jong zich op de rug rollen en de klauwen omhoogsteken. Zo kan het zich uitstekend verdedigen.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs