Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mussen onder de pannen

Tineke Hoekstra | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 514x

Bij Beleef de Lente volgen we de merel, de meest algemene broedvogel in Nederland. Op nummer twee staat de huismus. En over deze mooie zangvogel - al beperkt dat gezang zich tot getjilp - wil ik het hebben. Het gaat namelijk niet goed met deze leuke zangvogel.


Uitkloppen tafelkleed ouderwets

De oorzaken van de terugval zijn divers. Zo zijn er steeds minder huizen met dakpannen, waaronder ze kunnen schuilen en nestelen. Ook het voedselaanbod - het is een insecteneter - loopt door de afname van groengebieden in de steden terug. En daarnaast valt er ook op het platteland steeds minder te halen. In tuinen zie je helaas meer schuttingen dan ligusterheggen. Een bijzondere oorzaak is dat het uitkloppen van het tafelkleed in onbruik is geraakt. En last but not least is de huiskat, die z’n snorharen verlekkerd aflikt na het eten van een huismus. 


Ondertussen doet Vogelbescherming Nederland er alles aan om de achteruitgang van de mussenpopulatie te keren en de stand is inmiddels op een laag niveau gestabiliseerd.  


Corona-ommetje

Tijdens een corona-ommetje kwam ik langs een ligusterheg, waaruit veel kabaal opsteeg. Het waren huismussen. Ze tsjilpten door elkaar heen, een ware kakofonie. Het deed mij denken aan een zonnig terras vol mensen, die al kletsend en keuvelend genoten van een drankje. Ik zag het voor me. Of was dat mijn interpretatie - ingegeven door de lockdown. Een huismus is namelijk iemand die vaak thuis zit en niet buiten komt.


Als ik mijn overpeinzing deel met mijn wandelmaat vertelt ze verheugd dat een dakbedekker bij het vervangen van een paar dakpannen bij haar thuis een paar nesten was tegengekomen. Ze zijn daar goed onder de pannen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs