Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Afbeeldinen uit de vogelgids vogelbescherming

Door Roos Tol

Multicolor

Roos Tol | zondag 10 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 61x

De vijver bij nacht: een prachtig stilleven in vele tinten zwart en grijs. Waarin de capibara slaapt, de liggende stronk een krokodil wordt. Waarin rimpels in het water het leven verraden dat hier ook bij nacht altijd doorgaat. Langzaam komt vogelzang op gang.

Steeds luider.
Dan gaat de webcam over van infrarood zwart-wit naar levende kleuren. Een explosie van kleuren. Vele tinten groen, bruin; op een mooie dag zonlicht op het water, in de regen patronen door de druppels.

Veelkleurig leven

Ik moest denken aan een song van de Indie rockband Son Mieux getiteld “Multicolor”, dat begint met deze zin:
“Waking tonight from a dream black and white
To a life in multicolor”.

Gevleugelde schoonheid

Na het daglicht komen de vogels. De merelman in zijn diepzwarte verenpak, oranje snavel, oranje oogrand. Even wat drinken, hapje eten, lekker in bad – soms samen met zijn vrouw, die weliswaar bedeesder van kleur is, maar niet minder mooi.

De koolmees: geel en mosgroen lijf, zwarte pet, zwarte stropdas. Witte wang en blauw in de vleugels, met weer een bijpassende witte band.
Het pimpelmeesje, wat kleiner, blauw puntig petje.

Wie er ook altijd uit knallen zijn de vinkmannen, met hun oranjerode borst, grijze pet; nog wat geel, nog wat groen, en om het af te maken een fraaie witte vleugelstreep.  

Ach, zo kan ik de hele dag nog doorgaan. Al die mooie, fascinerende details, al die kleuren, snavelvormen. De één een robuust lijf – appelvink! -, de ander rond en bol, de boomklever gestroomlijnd net als de zwarte band over zijn ogen. Zie de bijzondere putter, het vuurgoudhaantje (alleen de naam al!) , koperwiek, zanglijster, sijsjes.


Dan komt de schemering. Het daglicht verdwijnt langzaam. De vijver komt tot rust. Het multicolor paradijsje wordt weer een droom in zwart en wit.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs