Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Muizentouwtrekken

Heleen Luijt | zondag 26 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Onze kuuks groeien als kool. Een week geleden was het nog een mooie ronde pluizenbol en nu vullen de 7 kuuks al bijna de helft van de TV-kast. En bij groter worden breekt ook een nieuwe tijd aan: de peuterpubertijd!
De 7 kuuks en ma

Mams en paps hebben een fulltime baan om de 7 kuuks te voeren. Het is een komen en gaan van muizen en dat is hoognodig. De kuuks groeien hard en we zien steeds meer van hun verenkleed tevoorschijn komen. Claudia legt in haar blog mooi uit hoe het dons geleidelijk plaatsmaakt voor een mooi verenkleed.

Peuterpubertijd

Bij opgroeien horen verschillende fases. Bij mensenbaby’s kennen we de peuterpubertijd waar alles draait om ‘zelf doen!’. En de torenvalkkuuks kunnen er ook wat van. Het lukt hen steeds vaker om een inkomende muis zelf op te eten zonder hulp van ma of pa. In dit filmpje zie je hoe ma een muis binnenbrengt in de TV-kast. Als ma even niet oplet is de muis verdwenen? Een van de kuuks is ermee aan de haal gegaan maar hier steekt ma een stokje voor. De overige kuuks geven met hun piepjes aan dat ze ook honger hebben en er volgt een heus muizengetouwtrek tussen ma en de brutale kuuk. De overige kuuks kijken als toeschouwers naar deze wedstrijd. Kuuk geeft zich niet snel gewonnen en het kost ma nog best veel moeite om de muis terug te veroveren. Hun kleine snaveltjes worden dus ook steeds sterker! Gelukkig voor de andere kuuks wint mama de strijd en wordt de muis eerlijk verdeeld.

De komende 1 tot 2 weken kunnen we nog van de groeiende kuuks genieten. Torenvalkkuikens zijn tussen de 27 en 35 dagen vliegvlug. Dit betekent dat ze vliegend op avontuur gaan en de TV-kast zullen verlaten. Wel worden deze pubers nog wekenlang gevoerd door ma en pa. Zij moeten dus nog even door met muizen vangen voor hun groeiende kroost.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs