naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Eerste ei bij de torenvalk!   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!   *   Eerste jonge bosuil is geboren!   *   Nieuwe webcam live: volg nu ook de torenvalk!
Toon alle blogs & vlogs

Door Bernice Sepers
NIOO-KNAW

Muizenkerkhof

Bernice Sepers | zondag 17 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 312x

Wat doet familie bosuil het toch goed. We kunnen zien dat we hier met ervaren ouders te maken hebben, misschien zelfs een beetje te ervaren?

Groeiend kuiken

Zoals Sharon al schreef, is het van belang dat ons kuiken nu eet, slaapt en groeit. Dit gaat tot nu toe heel erg goed. Het kuiken blijft veilig onder zijn (of haar?) moeder zitten en doet af en toe de snavel open om een stukje muis aan te nemen. Ik vind het vertederend om te zien hoe moeder en kind hierbij zachte geluidjes maken. Steeds als ik het kuiken zie heb ik het idee dat het al weer iets groter is dan de vorige keer dat ik keek.

 

Hardwerkende vader

Of meneer bosuil het kuiken nu al gezien heeft of niet, hij heeft in ieder geval bewezen dat hij in staat is om een extra mond te voeden. In de nacht van de 15e op de 16e worden vijf muizen binnengebracht, zoals te zien is in de clip van Emil. Dit is veel voor het kuiken en mevrouw bosuil, maar beter te veel dan te weinig muizen zullen we maar zeggen.

 

Meer muizen dan bosuilen

Mevrouw bosuil pakt de muizen aan en legt ze netjes neer. Zo vult ze de voorraad aan en inmiddels ligt er een heel muizenkerkhof in de nestkast. Op een gegeven moment dacht ik acht muizen te zien liggen, maar inmiddels kan ik ze niet meer onderscheiden in de wirwar van staarten en vachtjes.

 

Bedorven voedsel?

Veel kijkers vragen zich af of dit niet wat te veel van het goede is. Ik heb van anderen uit team bosuil begrepen dat de muizen opgegeten worden zodra het kuiken wat groter is. Gelukkig is het maagzuur van het kuiken zo sterk dat het niet erg is dat de muizen al een tijdje in de nestkast liggen.

Hoeveel muizen heeft u al geteld?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht