Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Muizenissen: deel 1 2023

Anjo Schouten | zaterdag 1 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 193x

Terwijl de eerste schoenzolen al zijn gegeten, traditie bij een foute gok in de eipoll, sleept man uil wel een betere hap aan. Af en toe eens een larve op de tak, maar best veel muizen. Dat is een goed teken! Nu maar eens kijken of de glazen bol van Ronald werkt. Handig voor in de agenda.

We staan op scherp

Er worden bijna wetenschappelijke formules op losgelaten. Per etmaal zoveel keer fluitwippen, per etmaal zoveel muizen, het kan gewoon niet lang meer duren. Roepen we al dagen. Zijn wij ongeduldig? Ja! Begrijpelijk, na geen nest in beeld in 2022, geen kuikens in 2021. Hoe kunnen dan de meer recente kijkers onze "oude" verhalen nog geloven? Soms schiet de chat dan in de reünie modus. "Weet je nog?" Een nestje steenuilen is net als een goede film, je kan het eens per jaar zien. Sterker nog, je wil het gewoon eens per jaar zien, dat kan ik dan van de Sissi trilogie niet zeggen.

Opvallende beelden

Een behoorlijk aantal kijkers volgt de steenuilen al jaren. Eerst in Harreveld, later in Henxel (Winterswijk). Je gaat ze ongewild vergelijken. En zo zijn we op een nieuwe route in de Tour de Achterhoek, Lichtenvoorde. Ander koppeltje en weer ander gedrag. Had het mannetje in Henxel soms de neiging tot het jatten van een muis, hier liggen ze bijna als kazen in een kaaspakhuis, lekker te rijpen. Van jong belegen tot oude muis. En liggen ze te lang? Dan kunnen het plofmuizen worden. Waar de maden uitkruipen. Oeps, sorry als u net aan het ontbijt zit.

Muizen herkennen

Het leuke van de beelden in kleur is dat we nu ook de vachtkleur van de muizen zien. Vooral als vrouw ze uit het sluisje haalt. Het sluisje lijkt wel haar "bijkeuken". Ze stapt er soms even in en floeps, tovert een muis tevoorschijn. Voor een ieder die wat muizen wil herkennen, onze clipmaker gaf een goede tip, er staat naast de eipoll een afbeelding van de muizendeterminatiekaart. Gelukkig wist een chatter (Skries) een nieuwe ondersoort te bedenken. De sluismuis. Naast de wom en de wam ook nog een sluim? Dat is dus de sluimerende versie van een wom of een wam.

Aandoenlijk of eigenbelang?

Voorlopig houd ik het op aandoenlijk. Man die vrouw voert. Door de jaren heen las ik steeds dat man steenuil geen kleine stukjes muis kan scheuren. Deze man doet aan totale ondermijning wat betreft die stelling. Echter, zou hij hele jonge kuikens zo kunnen voeren? Vrouw is wel een heel ander verhaal. De ogen wijd open en zij laat zich haar de muis niet uit de kast eten. Mocht man eventuele kuikens zo kan voeren en gaat voeren, de extra tissues staan al klaar.
Lieve beelden

Foto: Frank Höngen

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs