Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: FedericoMaderno via Pixabay

Door Linda Persoon

Moordlustige buurman

Linda Persoon | woensdag 18 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

Hij is terug, de moordlustige buurman! De buurman uit ieders nachtmerrie, de buurt’tokkie’, het ongure type waar je een blokje voor omloopt; Buurman Koolmees! De buurman heeft het op onze mereleitjes voorzien, hoe zit dat?

Sommige kijkers zagen het live gebeuren, anderen hebben het gezien in de clip; de koolmees die een van de eitjes kapot pikt. Afgelopen maandag verliet Mevrouw Merel even het nest, waarna de koolmees het nest bezocht. Hij gaat vrij vlot op zijn doel af en pikt een van de eitjes open! Ook probeert hij nog een tweede ei, hopelijk is dit wel heel gebleven.
In de clip is te zien dat de koolmees de inhoud van het ei opdrinkt.

Een doelgerichte actie

Vorig jaar gebeurde het ook al dat een koolmees een van de eieren openpikte en wat van de inhoud opsnoepte. Waar komt dit gedrag vandaan? Is het buurtje pesten, om te zorgen dat er meer voedsel is voor de eigen jongen? Een ongelukje door onhandigheid?
Wij gaan uit van een doelgerichte actie. Koolmezen zijn, ondanks hun kleine formaat, uiterste slimme vogeltjes. Ze proberen elke situatie op de meest voordelige manier te benaderen en ze zijn niet bang om op zoek te gaan naar ongewone voedselbronnen. Dat een ei vol zit met goede voedingsstoffen begrijpen ze op een of andere manier. Daarnaast heeft deze koolmees (het lijkt een mannetje te zijn) het zelf vast ook druk met een jong gezin dus er is weinig tijd om uitgebreid boodschappen doen.
Een onbewaakt nest is dus een uitgelezen kans om een makkelijk en voedzaam maaltje te verkrijgen.

Niets gaat verloren

Als Mevrouw Merel later terugkomt en ziet dat een van de eieren kapot is, drinkt ze zelf ook wat van de inhoud op. Dat lijkt vreemd maar is eigenlijk heel slim van haar. Ze begrijpt dat dit ei niet meer te redden is en in het ei zitten ook voor haar waardevolle voedingsstoffen. Het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken. Even later verwijdert ze het ei uit het nest.

Hopelijk blijft Buurman Koolmees de komende dagen uit de buurt van het nest en komt de rest van de eieren veilig uit!

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs