Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Mooi rood is niet lelijk

Linda Persoon | vrijdag 16 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 614x

Wat zijn ze toch mooi, onze eerste twee torenvalkeitjes! Ze schitteren en stralen als twee fonkelende rode sterren aan de avondhemel. Waarom hebben ze eigenlijk deze bijzondere rode kleur?

Alle kleuren van de regenboog

De kleur van een ei wordt veroorzaakt door voornamelijk twee pigmenten; blauwgroen en roodbruin. Samen met het witte calcium in de eischaal zorgen deze pigmenten in verschillende concentraties voor een grote diversiteit aan kleuren. Zo zijn de eieren van de bosuil wit, die van de merel blauwgroen en legt onze torenvalk roodbruine eieren. Waarom zijn er deze grote verschillen in kleuren?

Allereerst is een schutkleur belangrijk. Als het ei niet opvalt in het nest is het beter beschermd tegen roofdieren. Sommige eieren hebben geen schutkleur en vallen juist op, zoals bijvoorbeeld de eieren van de kerkuil. Door de witte kleur kunnen de ouders de eieren makkelijker zien in de donkere kast.

Daarnaast is het in een ei niet compleet donker maar komt er ook wat daglicht binnen. Een klein beetje licht is goed voor de ontwikkeling van het embryo. Maar teveel licht kan schadelijk zijn, daarom is het belangrijk dat dit wordt gereguleerd. Eieren in open nesten zijn daarom vaak donker van kleur en laten zo weinig licht door. In donkere nesten zijn de eieren vaak wit of blauw, want deze kleuren laten het licht het beste door.

Mooie rooien

De eieren van de torenvalk kunnen varieren van crèmekleurig met rode vlekjes tot roodroestbruin zoals de eieren in onze kast. De intensiteit van de kleur verschilt per torenvalkvrouw en kan ook nog verschillen per ei.

Waarschijnlijk hebben valkeneieren hun roodbruine kleur dus als schutkleur. Logisch, want van oorsprong zijn torenvalken rotsbroeders en de eieren zijn dan mooi gecamoufleerd. Ook wordt het licht in de eitjes in de open kast door de kleur gereguleerd.

Een interessant feitje over de roodbruine kleur komt nog uit onderzoek (bron: Avian Biology Research) dat is gehouden op zangvogeleieren. De rode kleur komt van een pigment genaamd protoporfyrine. Deze stof blijkt de eischaal te versterken op plekken waar deze te dun is door calciumtekort, hierdoor ontstaan vlekjes op het ei. Of dit ook voor torenvalken geldt is niet onderzocht, maar wellicht is het zo dat deze eieren extra protoporfyrine bevatten om het harde bestaan op een rotsbodem aan te kunnen.

 

Op het moment liggen er twee eitjes in de nestkast. De torenvalk legt gemiddeld 4 tot 6 eieren dus we kunnen nog wel zo’n mooie rooie verwachten. Hou onze camera goed in de gaten, misschien ziet u het wel gebeuren!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs