naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Mohikanen geringd

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 24 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 166x

Vrijdag hebben we de allerlaatste jongen van dit seizoen geringd: het drietal 'Mohikanen uit Meddo'. Ze mochten zich verheugen in de warme belangstelling van een groepje oudere bezoekers van de zorgboerderij die toevallig net aan de koffie zaten. Steenuilen zijn niet alleen bij kinderen populair!

Met achtereenvolgens 150, 162 en 168 gram zaten ze alle drie ruim boven het 'streefgewicht' van 139 gram op leeftijdsdag 23. Verrassend omdat veel prooisoorten inmiddels niet meer beschikaar zijn of fors in aantal zijn afgenomen. Het kan bijna niet anders of onder de veldmuizen moet een bevolkingsexplosie hebben plaatsgevonden, iets dat wel vaker voorkomt in de loop van de zomer. Voor kerkuilen is dat vaak het signaal een tweede broedsel te beginnen. Ons drietal profiteert ervan door zich flink vol te proppen met muizenbout, althans dat vermoed ik.

Omdat het de laatste jongen van dit seizoen zijn, heb ik een kort filmpje gemaakt zodat u nog één keer kunt genieten van 't leukste uiltje van Nederland*. Maandag de 30e - op de op een na laatste dag van Beleef de Lente 2018 - bezoeken we het nest voor de laatste maal. Ze zijn dan 33 dagen oud en het zal erom spannen of ze nog in de kast zullen zitten. Niet geheel ondenkbaar dat ze met het tropische weer van deze week elders verkoeling zoeken. Zoals u van ons gewend bent, berichten we daar uiteraard nog even over. 

De Achterhoekse gastvrijheid eer aan doend, mochten we na de ringsessie even aanschuiven voor een kopje koffie. Welverdiend, al zeggen we het zelf.

 

* Nog steeds te bestellen, maar de bodem is in zicht.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht