Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Moederdag voor onze koolmeesvrouw

Bernice Goffin | zondag 10 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 752x

Het is Moederdag. Tijd dus om ook eens onze hardwerkende koolmeesmoeder in het zonnetje te zetten!

Een flinke takenlijst

Want onze koolmeesmoeder is er maar druk mee. Net als man koolmees voert ze regelmatig en brengt ze ‘luiers’ mee naar buiten. Maar ze heeft ook nog wat aanvullende taken die alleen zíj uitvoert. Bijvoorbeeld het warm houden van de kuikens. De eerste dagen kunnen de kuikens hun eigen temperatuur nog niet op peil houden en zijn ze dus volledig afhankelijk van de moeder voor warmte. Nu de kuikens al wat groter worden zullen ze echter steeds beter zelf warm kunnen blijven. We zullen vrouw koolmees dan ook steeds minder vaak op de kuikens zien zitten.

 

Het huishouden

Naast de kuikenzorg is moeder koolmees ook vaak druk met het huishouden. Zie je hoe ze soms helemaal tussen de kuikens door het nest induikt? Dan is ze druk bezig met opruimen. Zo veel kuikens trekken parasieten, zoals mijten, aan. En teveel parasieten zijn natuurlijk niet goed voor de kuikens. Vrouw doet dus haar best om zoveel mogelijk van deze lastige parasieten op te ruimen.

 

Goede zorgen

En wat doet ze het toch allemaal goed! De kuikens zijn kerngezond en groeien razend snel. Het is misschien moeilijk voor te stellen als je nu kijkt naar deze nog grotendeels kale en blinde frummeltjes, maar over een week of 2 zijn de kuikens al volgroeide koolmeesjes en vliegen ze uit!

 

Offers

Voor deze explosieve groei is een gigantische hoeveelheid voedsel nodig en beide ouders werken zich dan ook helemaal uit de naad om de jongen te voeren en verzorgen. Zo erg zelfs, dat hun verenkleed aan het einde van het broedseizoen vaak aardig beschadigd is. Een flink offer voor hun jongen. Gelukkig gaan koolmezen na het broedseizoen in de rui, zodat ze weer een mooi nieuw verenkleed krijgen. Klaar voor de winter en het volgende broedseizoen, want dan begint alles weer overnieuw. Wat een toewijding voor hun kuikentjes. Moeder koolmees verdient een dikke pluim! En vader koolmees natuurlijk ook, maar die bewaren we nog even voor Vaderdag.

Een dikke pluim voor beide ouders!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs