Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Miniatuurstaartjes

Claudia Leenders | zondag 22 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 486x

Onze kuikens zijn nu 14, 15 en 16 dagen oud. Nog steeds zien we vier bolletjes dons in de kast maar de eerste tekenen van een chique verenpak zijn al zichtbaar. Tijdens de vleugeloefeningen zijn de hand- en staartpennen goed te zien. Kleine bolletjes met een mini valkenstaartje.
Links: Vleugeloefening met handpennen. Rechts: Mini staartje met staartpennen

Nu zijn de kleine torenvalken nog bedekt met donsveren. Deze laag dient vooral ter isolatie. Geleidelijk verandert dit in een mix van donsveren, dekveren, slagpennen en staartpennen. Als je goed kijkt zie je dat de kuiken al een heel klein staartje hebben, de eerste staartpennen! Slagpennen zijn de veren die het vliegen mogelijk maken. Deze slagpennen zijn onder te verdelen in hand- en armpennen. En de handpennen kun je nu al goed zien als de kuikens hun vleugels strekken. De kuikens zijn namelijk al flink aan het oefenen met de vliegbeweging. Sterke vleugels vergen veel training!

Dekentje

De dekveren bedekken het hele lichaam van de vogel en zorgen voor een gestroomlijnde vorm. Met een goed pak dekveren heeft de valk weinig luchtweerstand en kan hij snel op zijn prooitjes afduiken. Erg belangrijk dus! De dekveren worden in de eerste winter al verwisseld. De staart- en slagpennen gaan nog mee tot het volgende seizoen.

In de rui

De periode waarin vogels hun veren vernieuwen heet de rui. Tijdens al het jagen worden de veren namelijk vuil en beschadigd waardoor ze minder efficiënt kunnen vliegen. Omdat ze de veren maar eens per jaar wisselen zijn torenvalken erg zuinig op de veren. Veel poetsen dus! Dit leren de kuikens ook nu al door veel te kijken naar hun ouders. Ieder veertje wordt voorzichtig gepoetst en gepositioneerd zodat alle veren goed op elkaar aansluiten. Ook worden de veren ingesmeerd met een vettige stof uit de stuitklier. Door dit vet nemen de veren minder snel vocht op, blijven de veren soepeler en slijten ze minder snel.

Jongen of meisje

Het geslacht van de kuikens weten we helaas niet. Daarvoor komen we niet dichtbij genoeg. Als kuikens geringd worden zou het mogelijk wel te bepalen zijn door te kijken naar de staartdekveren. De mannetjes hebben namelijk een ander patroon dan de vrouwtjes. En dit is al na ruim drie weken te zien. Vrouwtjes hebben brede, donkere banden op de veren en mannetjes hebben overwegend helder grijze veren met een vaag zwart, spits toelopend bandje. Dit is overigens niet altijd goed te zien. Meer hierover lees je in de handleiding van Jan van Dijk (2005). Ook onderstaande foto’s komen uit de handleiding. Zie jij het verschil?

 
Staartdekveren van jonge valken. Bron: Torenvalken nader bekeken, Jan van Dijk (2005)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs