Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Mijn ode aan de Scholekster

Tineke Hoekstra | woensdag 21 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 570x

Mooier wordt het niet dacht ik bij de presentatie van de scholekster bij Beleef de Lente. En nu legt ie in zijn saaie omgeving nog een ei ook. Het is mijn favoriete vogel en niet alleen vanwege zijn mooie uiterlijk: een oranje snavel en poten, maar vanwege zijn geluid, het gekrijs...wat dan ook.

Hij broedt overal. Op daken van kantoren, in grasland en zelfs hier op de golfbaan. In de Krimpenerwaard hebben we in een smal slootje een vlotje geplaatst met schelpen en zand, waarop deze mooie zwart-witte steltloper veilig kan broeden, zodat de eieren van deze grondbroeder niet worden gepredeerd.

Stoere vogel van het Wad

Maar het is de stoere vogel van het Wad. Ik hoor het geroezemoes in de vroege ochtend op t Wad van foeragerende wadvogels. En dan ineens worden die zachte tonen verstoord door een klein groepje luidruchtige scholeksters, die in de lucht zigzaggen en andere acrobatische toeren uithalen, terwijl ze ondertussen veel - heel veel - kabaal maken. Een onmiskenbare herrie en misschien omdat ik zelf ook niet de stilste ben, houd ik van dat geluid en van deze bedrijvige, onrustige en moedige strandvogel.

Het is de bonte piet van Terschelling. Met zijn 43 cm en met een staartlengte van 11 cm kan hij enorm gillen: 'kie kie kiet kiet, hie iep. Het geluid laat hij bij iedere gelegenheid horen. En soms met een inleidende 'kwerr' en aanhoudende trillers.

In de lucht is hij heer en meester en verdedigt hij zijn nest stoutmoedig  tegen aanvallende predatoren. De jongen verlaten meteen het nest en worden nog gevoed door de ouders - want groot zullen ze worden. 

Ik hoop niet alleen op succes bij BDL, maar ook dat er een paartje gaat broeden op ons vlotje in de Krimpenerwaard.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs