Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Met z’n drieën

Wim van Nee, STORK | vrijdag 26 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1107x

Drie levenslustige jongen in het nest, nog twee te gaan.

Flinke hap

Gisteren kwam vader ooievaar met een flinke hap. Eén van de kleinen peuterde er even aan, maar zag al heel snel in, dat deze hap toch echt te groot was. Ook moeder ooievaar had het in de gaten en schoof de prooi terzijde. Op dit moment was te zien dat het om een klein konijn ging. Ook was te zien dat het konijn gewond was en dit bevestigde wat we al wisten: Vader ooievaar heeft het konijn niet gevángen, maar gevonden.

Konijnen vangen is voor ooievaars niet weggelegd. Ze zijn te snel en laten zich niet pakken door de trage ooievaar. Maar als een ooievaar een dood konijn vindt, dat niet te groot is, dan gaat ‘ie mee. Een ooievaar is niet in staat om de prooi in kleine delen uit elkaar te trekken, daar heeft hij de juiste snavel niet voor, maar zijn keelgat is groot genoeg om de buit in zijn geheel in de krop mee te nemen.

 

Achter de tractor

Heeft u zich wel eens afgevraagd, waarom ooievaars áchter een maaiende tractor aanlopen en niet ervóór? Ze doen dat, omdat ze slim zijn. Ze jagen niet, maar ze stappen door het land en zo rapen ze  hun voedsel bij elkaar. Potentiële prooien, die in normale gezondheid verkeren en zich vlot genoeg uit de voeten of vleugels maken, zijn veilig. De ooievaar gaat er niet achteraan.

Vóór de tractor zitten de gezonde dieren, die beschutting hebben en voor ooievaars te snel zijn. Maar achter de tractor is de beschutting weg, zijn wormen en ander bodemleven naar de oppervlakte gekomen en liggen soms slachtoffers van de landbouwmachine. Ideaal voor de ooievaar. Het zou zomaar kunnen dat het konijn op zo’n plek gevonden is. Het kan ook een verkeersslachtoffer geweest zijn, of een verlaten prooi van een roofvogel of ander roofdier.

 

Regen

Maar is die ooievaar nu zo dom, dat hij met een veel te grote hap voor de kleintjes komt? Instinctief weet hij echt wel dat dit niet kan. Maar stel dat er te weinig klein voedsel is vanwege de droogte, zoals in de afgelopen weken, wat moet je dan? Dit is een serieus probleem, want als de jongen uit het ei zijn, dan moet er onmiddellijk gevoerd worden. Als het kleine voedsel niet te vinden is, dan leidt dat onherroepelijk tot sterfte.
Gelukkig voor de ooievaars heeft het geregend. De tijd moet nog leren, of het kleine dierlijke voedsel snel genoeg beschikbaar komt.

 

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs