Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Met smaak verorberd

Ronald van Harxen, STONE | zondag 4 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1012x

Nu de jongen in Dongen zo goed als gevlogen zijn en het bovendien heel lastig wordt de prooiaanvoer goed te volgen, is het een mooi moment de balans op te maken. Wat heeft het olijke drietal te eten gekregen de afgelopen weken? Dankzij clipmaker Geert weten we dat precies: 1149 hapjes.

In bijgaande figuren ziet u eerst de aanvoer per soort en daarna die per dag. Zoals vorige week al duidelijk gemaakt, vormt het fenomenale aantal muizen de hoofdmoot. Tellen we de woelrat, de spitsmuizen en de rat mee, dan komen we welgeteld op 121 exemplaren. ruim 11 % van de totale aanvoer. Qua biomassa (gewicht) bedraag het percentage muizen etc. zelfs bijna 70%. Kerkuilachtige proporties!

Taken verdeeld

In de tweede figuur is prachtig te zien dat de aanvoer in de loop van de jongenperiode sterk oploopt, helemaal in de pas met de toenemende behoefte. Anders dan je misschien zou verwachten heeft het vrouwtje het grootste deel van de aanvoer voor haar rekening genomen: 54%. Dat komt doordat zij vooral veel kleine prooien heeft aangebracht. Van de muizen etc. werd 85% door het mannetje aangevoerd. Samenvattend zou je kunnen stellen dat het vrouwtje vooral de kleine boodschappen deed en het mannetje de grote. Overigens een taakverdeling die we ook uit eerdere jaren kennen.

Zesde velddag

Het veldseizoen is alweer over de helft. Volgende week verwachten we de eerste uitgevlogen jongen. Gisteren stond echt in het teken van het ringen. Bij elkaar hebben we nu precies 147 jongen geringd, de 200 gaan we naar verwachting wel halen dit jaar. 

Zoals u gewend bent uiteraard weer een videoverslag. Ditmaal met aandacht voor het ringen én voor een bijzonder Achterhoeks gebruik.

Nieuwe blogs op onze site

Op onze site meer informatie over de velddag, onder andere over de Hessels Triptiek, niet-uitgekomen eieren en over het ontstaan en de functie van de luchtkamer.

www.steenuilenrondwinterswijk.nl/logboek

 

Verslag van onze 6e velddag


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs