Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Met een tweede ei komen de Marters dichter bij!

Pieter van den Assem | dinsdag 27 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 512x

En opeens was daar dan het tweede ei! In de nacht van 25 april rond 22:30 werd het tweede ei van de visarend eruit geperst. Met twee eitjes in het nest begint het toch echt wel serieus te worden. En dat was wel te merken, in het duister lag er namelijk iets op de loer…
Oog in oog. Kijk snel de nieuwste visarend clip!

Zo sluw als een ''vos’’

In de schaduwen van de Biesbosch loopt een dier rond, een dier dat bijna alles eet wat die tegenkomt. Ze zitten er zeker, maar ze zijn haast onmogelijk om te zien of te vinden. Met zijn scherpe hoektanden en vlijmscherpe kiezen kan dit diertje zelfs kabels van auto’s doorbijten… Het is natuurlijk de Steenmarter!

Het was toch even schrikken in de vroege ochtend van 27 april, een steenmarter op een nest met kakelverse eieren is meestal geen fijne combinatie. De steenmarter is een zeer verfijnd roofdiertje, die vooral in de nacht zijn slag slaat en regelmatig eieren uit nesten van vogels steelt.

 

Het verhaal van de Marter

Langzaam maar zeker kruipt onze dader hoger de boom in. Hij ziet een nest, maar of deze gevuld is met eieren weet ie niet. Beetje bij beetje begint het nest steeds dichterbij te komen, nu is mijn kans denkt de steenmarter en klimt daarbij over de nestrand. Ineens staat de steenmarter oog in oog met onze imposante visarend! Een snelle blik op de eieren verraadt dat dit nest is gevuld, echter blijft het bij een snelle blik, want al gauw stormt vrouw visarend met haar vlijmscherpe nagels op de steenmarter. De steenmarter heeft het al snel door en druipt af, hopelijk heeft de steenmarter zijn lesje geleerd en komt ie niet meer terug, of gaat ie toch voor nog een poging…

 

Nest Predatie

Met zo’n hoog nest zou je haast denken dat je geen predatoren hebt, echter blijken eieren toch een gewild gerechtje te zijn op het menu. Naast marterachtige jagen kraaien en meeuwen ook op eieren, er zijn zelfs voorbeelden geweest dat kraaien in de buurt van het nest gaan posten en wachten tot de eieren een moment alleen worden gelaten. En dan slaan ze toe! Laten we hopen dat onze visarenden zuinig zijn op hun eieren en het nest goed verdedigen, de marters weten inmiddels wat hun zal overkomen als ze het nog een keer proberen!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs