Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Met één steen kun je geen meel malen

Marieke van den Heuvel | donderdag 21 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 167x

Dat lukt inderdaad niet zo makkelijk. Om meel te malen heb je twee stenen nodig die over elkaar schuren. Het betekent eigenlijk half werk levert niets op. Maar wat heeft dit nu met de slechtvalken te maken? Nou slechtvalken doen niets half. En ze eten steentjes! Waarom is dat eigenlijk?
Maagsteentjes uit braakbal www.falcoperegrinus.eu

Geen tanden om te kauwen

Zoogdieren malen met hun tanden hun eten fijn. In tegenstelling tot zoogdieren hebben vogels geen tanden. Veel vogelsoorten en ook slechtvalken hebben dus een hulpmiddel nodig om hun eten klein te maken. Dat zijn de steentjes.

Het juiste steentje

De steentjes worden zorgvuldig uitgekozen. Ze moeten de juiste vorm hebben en scherpe hoekjes. De steentjes komen, als ze ingeslikt worden, in de spiermaag terecht. Als de spieren van de spiermaag samentrekken, wordt het eten heen en weer geschuurd tussen de steentjes. Zo malen de scherpe steentjes het voedsel dus klein. Net als bij de molen het graan tussen de molenstenen fijn wordt gemalen.

Braakballen

Maar eens in de zoveel tijd zijn de steentjes aan vervanging toe. Door het malen gaan de scherpe hoekjes er af en worden de steentjes te glad. Dan doen ze hun werk niet goed meer. De slechtvalk braakt ze dan uit via braakballen.

Op tweederde

De slechtvalken van het Rijksmuseum zijn al een eind op weg met broeden. Ongeveer tweederde nu. Het slechtvalkkuiken in het ei is nog steeds hard aan het groeien. Het skelet, dat zacht en buigbaar was, wordt steeds harder. Ook beweegt het slechtvalkkuiken steeds meer. Voelbaar voor de broedende ouders, die dan plotseling kunnen eechuppen of onrustig naar beneden kijken.

We gaan de laatste periode van het broeden in. Nog even en dan mogen we, als alles goed gaat, de avonturen van drie nieuwe slechtvalkkuikens bewonderen!

Embryo dag 21 www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs