Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vogels inventariseren in Namibie

Door Arda van der Lee
STORK

Met de paplepel

Arda van der Lee, STORK | woensdag 20 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1089x

De liefde voor vogels is mij met de paplepel ingegoten; thuis aan de Ankeveense plassen en tijdens onze vakanties in Friesland en op de wadden. Niet zo vreemd dat ik ook tijdens mijn studie biologie ringonderzoek heb gedaan aan vogels op Schiermonnikoog.
jongen ringen in eigen tuin

Als kind was de kluut mijn lievelingsvogel. En nu hoort de ooievaar daar natuurlijk ook bij.

Het is fascinerend dat er weer ooievaars zijn, vroeger zag je ze nooit. Als er eentje over komt vliegen word ik nog steeds blij. En als je tijdens het ringen dan zo’n jonge ooievaar in je handen hebt, is het echt genieten.

Naast mijn werk bij Landschapsbeheer ben ik in mijn vrije tijd ook druk in en met de natuur. Regionaal bij o.a. de vogelwerkgroep met het inventariseren van gebieden en het controleren van nestkasten. Bijzonder was het ook om gevraagd te worden om in Namibië de vogels in een gebied van 10.000ha  te inventariseren en de lokale gidsen kennis van vogels bij te brengen.

Landelijk ben ik actief bij STORK, als bestuurslid en ringer van jonge ooievaars. Daarbij hoort ook het schrijven van het weblog  bij de ooievaars van Beleef de Lente. Inmiddels schrijf ik deze verhaaltjes al weer heel wat jaren. Om op deze manier meer mensen de liefde voor ooievaars bij te brengen, is geweldig.  

Sinds een jaar is het nest in mijn eigen tuin bewoond. 's Ochtends worden we gewekt door het klepperen. Afgelopen zomer hebben de ouders twee jongen weten groot te brengen. En die heb ik natuurlijk ook geringd. Hoe bijzonder is dat?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs