Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Merels en rode wijn

Anke Dijkhuis | zondag 23 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 239x

Nee, onze merels zijn niet aan de alcohol gegaan. Nu het relatief rustig is op het nest, er nog geen eitjes zijn uitgekomen en de koolmezen zich koest houden. Gaan we eens dieper in op de naam Merel. En wat heeft de merel met Merlot wijn te maken?

Meisjesnaam

Een veel voorkomende meisjes naam in Nederland, is Merel. In 2017 liepen er 11277 mensen rond met Merel als voornaam. Ook waren er 1271 met Merel als tweede of derde naam en zelfs 7 mannen/jongens hadden in 2017 de naam Merel als volgnaam. (Bron: Meertens instituut.) Gemiddeld gezien is het een naam die in heel Nederland wordt gegeven en is het naam die niet regio afhankelijk is.

Als ik nog wat verder de geschiedenis in duik betreft deze naam, kom ik op Delpher begin 18e eeuw de naam Merel tegen, deze wordt in tijd veelal gebruikt als achternaam. De eerste Merel als voornaam die ik vind is van oktober 1934. Er is een ook een BN-er met de naam Merel; Merel Westrik ze deed onder andere mee aan ' Wie is de Mol' en presenteerde het RTL Nieuws.

De naam Merel staat voor elegantie, vrijheid, geluk, schoonheid en de eeuwige verbinding tussen hemel en aarde. (Bron: Merel babynamen.nl. )

Merlot uit Bordeaux

Wat dan de link met wijn is en de merel? De naam van de wijnsoort Merlot, is afgeleid van het Franse woord voor merel, merle. Merel merle Merlot. Waarom de merel model heeft gestaan voor deze bekende wijn die wereldwijd gedronken wordt, is om de gelijkenis van de blauw zwarte verenpak van de merel. De druivensoort, Merlot, die voor deze wijn uit Bordeaux wordt gebruikt, hebben dezelfde kleuren als de vogel.

Mooi om te zien dat de merel eigenlijk best beroemd is zonder dat ze er zelf van op de hoogte zijn!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs