Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest in ‘de Alde Feanen’ op 19 mei 2021 (foto Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Mensen en predatoren …

Andries Dijkstra | donderdag 3 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 490x

Predatoren, waaronder roofvogels zoals de zeearenden, zijn geen brute en ongeremde rovers die doden om het doden. Nee, ze vangen en doden alleen wat ze nodig hebben om te kunnen (over)leven en hun jongen groot te brengen.
Een tweetal sub-adult zeearenden in juli 2018 (foto Andries Dijkstra).

Emotie en realiteit

De verhouding mensen en roofvogels roept bij tijd en wijle scherpe emoties op. Er zijn immers liefhebbers, haters, voor- en tegenstanders als het gaat om roofvogels en hun plek in ‘de natuur’. Vanuit het verleden is het idee ontstaan, dat de mens de ‘kroon op de schepping’ zou zijn en daarmee tevens heerser over de natuur.
Wat mij betreft zijn daar nog wel vraagtekens bij te zetten. Vooral omdat de mens dan vergeet dat hijzelf onlosmakelijk deel uitmaakt van de natuur en ons aller welzijn en voortbestaan daarvan volledig afhankelijk is! Het is goed om ons te realiseren dat op deze aardbol de insecten wel zonder de mens kunnen, maar andersom niet! Albert Einstein (theoretisch natuurkundige en Nobelprijs winnaar) stelde al dat als “de bijen worden uitgeroeid, de mens binnen een aantal jaren zal volgen!”

Roofvogels met inbegrip van de majestueuze aaseters onder hen, vormen een onmisbare schakel in de natuur. Hun aanwezigheid is zelfs een meetlat om de (hoge) kwaliteit van een evenwichtig en gezond ecosysteem in een gebied vast te kunnen stellen. It Fryske Gea mag dan ook trots zijn dat in een aantal door hen beheerde gebieden, naast torenvalken, buizerds, sperwers, haviken en bruine kiekendieven er sinds een aantal jaren ook zeearenden broeden, zoals o.a. in het NP ‘De Alde Feanen’.

Actuele stand van zaken

Zoals collega blogger Albert al stelde, moeten we het momenteel doen met de vage en wazige beelden via de webcam. Echter, hoop doet leven, in dit geval op betere beelden na een forse regen- of onweersbui. Vanochtend moesten we het nog doen met een wazig, bijna mystiek beeld. Aan de silhouetten was te zien, als in een soort van schimmenspel, dat er gevoerd werd én vleugelspier trainingen werden afgewerkt.

Toekomst perspectief …

Hopelijk kunnen we in het tweede halfjaar van 2021 weer belangstellenden en liefhebbers meenemen op vaarexcursies door het NP ‘de Alde Feanen’.
Kijk op de homepage van It Fryske Gea, onder de knop “activiteiten” voor informatie en de actuele stand van zaken. Mede namens de collega natuurgidsen en schippers, alvast van harte welkom in het NP ‘de Alde Feanen’. In het blog ‘vaarexcursies AF’ een voorproefje van wat we daar kunnen tegenkomen, beleven en ervaren.

Een voorjaarsplaatje (half mei 2021) vanuit ‘de Alde Feanen’, waar ook de recreant een plekje kan en mag hebben (foto Andries Dijkstra).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs