Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Meikeverrace 2019 - 2020

Ronald van Harxen, STONE | zondag 24 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 715x

Het zal menig kijker opgevallen zijn: bij wijze van alternatief voor uitblijvend hemelwater, regent het momenteel meikevers. De aantallen naderen die van het het recordjaar 2019 toen er onder aan de streep 1389 geboekt stonden. Met nog 16 dagen te gaan staat de teller voorlopig op 838.

Strijd nog niet gestreden

Voor de aardigheidheid heb ik de aantallen in 2019 en 2020 eens tegen elkaar uitgezet. Het is een beetje jammer van de 'terugval' tussen dag 5 en dag 13, anders had de lijn 2020 nu al boven die van 2019 gelopen. De strijd is edoch nog niet gestreden. Op leeftijdsdag 23 in 2019 waren er 912 meikevers verslonden, 74 meer dan de al genoemde 838 dit jaar. Dat moet te doen zijn. Rond dag 27 vlakte de lijn in 2019 een beetje af. Dat lijkt me voor 2020 hét moment om toe te slaan. Leeftijdsdag 27 bereiken we dit jaar komende woensdag. Als de lichting 2020 dan de opgaande lijn kan vasthouden, steven we af op een nieuw record. Volgende week zondag weten we of we nog steefs in de race zijn.

Hell of a job

Voor de tellers voor en achter de schermen is de meikeverrace een serieuze uitdaging. Het gaat soms zo snel, dat ze over het scherm lijken te rollen. Niet altijd ook is direct duidelijk of het inderdaad een meikevers is en moeten de beelden opnieuw worden afgespeeld of vanuit een andere camera worden bekeken. Geert heeft - voor zover ik weet - voor het eerst van zijn leven bijna de deadline gemist. Uit zijn appje net voor middernacht klonk opluchtinng: "Af, nog net op zaterdag. Het zat een beetje tegen. 94 meikevers." Dat zijn app pas om 00:27 bij mij binnenkwam mag niet deren; ik zag het toch pas vanochtend toen ik wakker werd. Maar 94 op één dag, wauw! Ik hoop dat Geert een goede nachtrust heeft gehad en niet gekweld werd door ontelbare aantallen in zijn slaapkamer rondsnorrende meikevers die elke keer zijn tellijstjes in de war schopten.

Sterkte voor de tellers

Petje af dus voor de tellers, niet alleen voor Geert maar ook voor Oma Nel met deze week 65 meikevers, Trudy (54), Anjo (61), Marja (82), Hansje (81) en Anneke (52). Succes (en sterkte!) de komende week. Schaapjes tellen zullen jullie wel niet meer hoeven om in slaap te vallen.

 

Opvallend dat er niet alleen in de vroege ochtend en avond aangevoerd wordt, maar ook overdag. Sterker nog, het hoogste aantal per uur op vrijdag 22 mei werd bereikt tussen 9 en 10 uur 's morgen: 22 stuks. Zal vast te maken met het nachtvluchtverbod en de spreiding van het vliegverkeer.

Aantal meikevers per uur op 22 mei

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs