Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Meditatief moment

Jan de Boer, It Fryske Gea | maandag 30 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 832x

Het is bijna meditatief om naar de beelden van de havik te kijken en te luisteren naar alle geluiden. Wat een natuurlijke rust...

...Je kunt het saai noemen, maar het heeft ook absoluut een rustgevende werking.

Je ziet de omgeving ook elke dag een beetje groener worden. Eerst kon ik met de verrekijker of telescoop het nest van de zeearend en havik vanaf een afstand goed bekijken. Door het dichte bladerdak wordt dit nu steeds lastiger. Ik vind het prima. We gunnen de dieren dit moment. Ik hoop dat dit beeld nog ongeveer twee weken zal duren, tot het eerste jong uit het ei komt. Volgens de voorspellers onder ons zal dit ergens tussen 8 en 17 mei plaatsvinden.

Gezinsuitbreiding op Bevrijdingsdag?

Ook bij de buren is het spannend. Waarschijnlijk zal het ei bij de zeearenden eerder uitkomen. We schatten in dat het eerste jong van buurvrouw zeearend rond 5 mei uit het ei zal kruipen.

Afgelopen week was ik in de Jan Durkspolder (een prachtig moerasgebied met een mooie vogelkijkhut in het natuurgebied De Alde Feanen van It Fryske Gea) vogels aan het inventariseren om ongeveer 6 uur morgens. Na ongeveer een uur kwam de zeearend aangevlogen en even later had hij al een prooi te pakken. Waarschijnlijk een kokmeeuw. Even later kwam er een tweede zeearend bij en ze kregen een heel leger vogels achter zich aan die zich bedreigd voelden. Veel kokmeeuwen, maar op een gegeven moment ook twee buizerds en een havik. Ook alle eenden, grauwe ganzen en lepelaars waren in rep en roer. Een prachtige natuurbeleving hemelsbreed ongeveer 5 km van het nest van de havik en zeearend. Het leuke is dat dit niet de twee zeearenden zijn die broeden bij de havik, maar het zijn andere zeearenden die hier al langere tijd bivakkeren. Regelmatig zijn ze in dit gebied te spotten, vooral in de vroege morgen.

Ik wens onze havik nog 14 dagen deze rust.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs